SVEDOK InternetBroj 1160.

Poseta
5583895

Ljudi danas žive daleko bolje nego što im se čini

Odgovor “zabranjenog”

Zašto niko neće sa Srbijom?

Ostavka, princip ili sujeta?

Dakle, „Svi Jevreji treba da umru!”


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Britanija počela preispitivanje bogatstva tajkuna koji su sebe i porodice smestili na Ostrvo
Mišković i Karić moraće da objasne Britancima poreklo imovine?
Piše: Milan Dinić - London

       Britanske vlasti najavile su obračun sa tajkunskim bogatašima koji su se naselili u Britaniji ili pokupovali imovinu i sakrili milijarde u toj zemlji.
       U potezu koji je iznenadno obelodanjen javnosti početkom februara najavljeno je da će nadležni od svih sumnjivih bogataša iz inostranstva tražiti da objasne poreklo svoje imovine.
       Glavni udar, kako se navodi u medijima, podneće ruski oligarsi, koji su od devedesetih godina preplavili London, ali ne samo oni.
       Od devedesetih godina pa nadalje, Britaniju – a naročito London – preplavili su novokompnovani milioneri i milijarderi, naročito iz istočne Evrope (pogotovo bivšeg SSSR-a) ali i iz arapskih zemalja. To je uslovilo atstronomski porast cena nekretnina u britanskoj prestonici, ali je sa sobom donelo još nešto: sofisticirani organizovani kriminal, korupciju i, naravno, „prljav novac“.
       Britanske vlasti iznenadno su najavile obračun sa ovim nasleđem. Oligarsi koji su u zemljama porekla osumnjičeni za korupciju moraće da objasne poreklo novca na kome zasnivaju luksuzan život u Britaniji, izjavili su britanski zvaničnici najavljujući „potpuni“ juriš na organizovani kriminal.
       Nadležni su pripremili i nova pravila – koja su na snagu stupila početkom februara – a koja im dozvoljavaju da zaplene sredstva i imovinu za koje postoji sumnja da su nelegalno stečeni, te da ih drže u posedu dok se istraga ne završi.
       Kako pišu britanski mediji, brojna imena na listi osumnjičenih su već identifikovana.
       Ben Volis, ministar za bezbednost, izjavio je za londonski „Tajms“ da je cilj da se „sva sila države“ sruči na kriminalce i korumpirane političare i biznismene koji koriste Britaniju kao svoje igralište i raj za skrivanje.
       On je poručio svim stranim tajkunima:
       „Kada vas nađemo doći ćemo po vas, vaša sredstva i otežaćemo okolnosti u kojima živite“.
       Prema zvaničnim procenama u Britaniji se godišnje opere oko 90 milijardi funti (102 milijarde evra) nelegalnog novca.
       Inače, pozornost javnosti na ovaj problem skočila je kada je nedavno Bi-bi-si počeo da emituje igranu seriju „Mek mafija“, koja je zasnovana na istinitim pričama iz reporterskog istraživanja novinara Miše Glenija (koji se takođe bavio i Balkanom). Serija je prevashodno orijentisana na život ruskih oligarha i njihovih porodica u Londonu, ali i drugih tajkuna iz istočne Evrope.
       Ovo bi moglo da pogodi porodice dvojice srpskih bogataša – Miroslava Miškovića i Bogoljuba Karića. Naime, kako je još 2006. izvestio londonski „Tajms“, Miroslav Mišković je tada za sina Marka (koji je tada imao 26 godina) kupio dve kuće – jedna vrednosti 14,5 miliona funti i drugu vrednosti 11 miliona funti (ukupno 25,5 miliona funti ili – tadašnjih – 37 miliona i 500 hiljada evra). Inače, pošto se radi o najskupljem delu Londona – Kenzingtonu – vrednost ovih nekretnina je danas daleko veća. U jednoj od tih kuća, danas živi Miškovićeva ćerka, Ivana, koja je udata za Gorana Karića (koji je sin Sretena Karića, Bogoljubovog brata). Inače, na istoj adresi registrovana je kompanija „Redstart investments limited“ koja je 31. decembra 2016. na računu imala, prema podacima britanskih vlasti, 44,515,829 evra. Mediji su takođe spekulisali da je odbegli hrvatski tajkun Ivo Todorić – koji se nalazi u Londonu – utočište navodno našao upravo u jednoj od Miškovićevih vila (što nije dokazano, ali ni demantovano).
       Iako Miškovići/Karići nisu među najvećim ribama u Londonu kada je reč o bogatašima, brojni poslovi porodice Karić u Rusiji i Belorusiji, te činjenica da su britanski mediji već ranije pisali o Miškoviću i njegovom biznis putu.
       Nedavno je u Britaniji na površinu isplivao slučaj u kome je preko 20 fiktivnih kompanija učestvovalo u pranju novca iz Rusije koristeći zapadne banke. Britanski istražitelji su zaključili da čitav slučaj ide do vrha ruske države, te – kako navode – sada je važno da se pokaže da takvo ponašanje neće više biti tolerisano u Britaniji.
       Prema zakonodavstvu koje je ranije bilo na snazi, britanske vlasti nisu imale mnogo mogućnosti da se raspituju o poreklu kapitala. Međutim, posle novih ovlašćenja, Britanci će moći da zaplene imovinu i novac vrednije od 50,000 funti (56,6 hiljada evra) ako osoba nije u stanju da objasni poreklo.
       Kako je naveo ministar Volis: „zaplena imovine za koju ne može da se utvrdi poreklo može da se desi svakome – od lokalnog dilera droge do oligarha iz inostranstva“. Kako je dodao ministar: „Ako ste poslanik ili biznismen u zemlji iz koje ne dobijate preveliku platu, ali odjednom imate lepu kuću u Knajdsbridžu (jednom od najelitnijih i najskupljih delova Londona, gde običan stan ne košta ispod tri miliona evra – napomena redakcije), i ne možete da objasnite odakle vam to, zaplenićemo vam nekretninu, prodati je i koristiti sredstva da finansiramo policiju“.
       Prema podacima Transparensi internešnla, u Londonu postoje nekretnine u vrednosti od oko pet milijardi evra za koju se sumnja da je pribavljena „prljavim“ novcem i da upravo taj novac povećava cenu nekretnina u Britaniji. (Recimo, ako se isključe obodi grada, u samom Londonu više ne postoji stan ili kuća ispod pola miliona evra).

Najbogatiji ruski milijarderi u Britaniji
       Britanija je puna ruskih oligarha. Njihovo prisustvo, često veoma primetno i neretko oličeno u veoma bahatom ponašanju, kao i način na koji su se obogatili i kako troše novac, dodatno urušava imidž Rusa u Britaniji, koji je istorijski generalno negativan.
       Ovo su najbogatiji Rusi u Britaniji, prema listi Sandej Tajmsa:
      
       Ališer Usmanov (64)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 8,59 milijardi evra.
       • Pored brojnih nekretnina i biznisa, ima 30 odsto vlasništva nad klubom Arsenal.
      
       Roman Abramovič (51)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 7.25 milijardi evra.
       • Najpoznatiji kao vlasnik kluba Čelsi
       • Vlasnik do skora najveće jahte na svetu (sada na drugom mestu)
       • Ima brojne nekretnine i biznis imperiju koja je počela sa naftnim bušotinama u Rusiji
      
       Vladimir Makhlai (80)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 1,13 milijardi evra
       • Vlasnik najveće fabrike za proizvodnju amonijaka u Rusiji (koju je kupio tokom privatizacije)
      
       Aleksandar Lebedev (58)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 1,2 milijarde evra
       • Vlasnik londonskog „Indipendenta“
       • Vlasnik 11 odsto ruskog avioprevoznika „Aeroflot“, a ima udeo i u brojnim moćnim ruskim kompanijama
      
       Jevgenij (Judžin) Švidler (53)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 935 miliona evra
       • Blizak prijatelj Romana Abramoviča sa kojim je zajedno bio u poslu s naftom
      
       Jelena Baturina (54)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 826,2 miliona funti
       • Svoju građevinsku firmu prodala 2011. za tadašnjih 1,42 milijardi funti
       • Vlasnica brojnih luksuznih hotela u Britaniji, Irskoj, Rusiji, Češkoj, Austriji…
       • Andrej Andrejev (44)
       • Bogatstvo procenjeno na 793 miliona evra
       • Poznat kao kreator dejting aplikacije Bamble
       • Takođe ima udeo u brojnim kompanijama koje se bave tehnologijom
      
       Andrej Borodin (50)
      
       • Bogatstvo procenjeno na 204 miliona evra
       • Direktor Banke Moskve do 2011. kada je optužen za korupciju i kada se seli u London
       • Vlasnik nekoliko luksuznih zgrada u elitnim londonskim naseljima
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX