SVEDOK InternetBroj 1160.

Poseta
5583852

Ljudi danas žive daleko bolje nego što im se čini

Odgovor “zabranjenog”

Zašto niko neće sa Srbijom?

Ostavka, princip ili sujeta?

Dakle, „Svi Jevreji treba da umru!”


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU - Miljan Damjanović, kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda:
Posle izbora nećemo praviti koaliciju sa Đilasom i sa lažnim patriotom Boškom Obradovićem
Piše: Olivera Milivojčević

       Miljan Damjanović, kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima koji se održavaju 4. marta, u intervju za „Svedok“ govori o onome šta on i stranka ispred koje je ušao u izbornu trku mogu da ponude i urade za prestonicu i Beograđane. Pored toga, mlađani Damjanović kaže i da neće u koaliciju sa onima koji su pljačkali Beograd, potencirajući da govori o Draganu Đilasu, ali ni sa, kako je rekao, lažnim patriotama kakav je Boško Obradović.
       Sa kime bi SRS pravila koaliciju posle martovskih izbora, ako pređe cenzus ostaje otvoreno pitanje na koje za sada kandidat za gradonačelnika Beograda Šešeljevih radikala nema konkretan odgovor.
       Svedok: Vi ste kandidat SRS za gradonačelnika Beograda. S čim izlazite pred Beograđane?
       Miljan Damjanović: Izlazimo s najboljim programskim rešenjima i s najkvalitetnijim ljudima koji su na našoj listi. Za razliku od pojedinih lista koje u svom članstvu nemaju dovoljno dobre kadrove, pa su prinuđeni da „uvoze“ tzv. nestranačke ljude, mi smo ponosni na činjenicu da su na listi Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka svi do jednog članovi SRS. Među prvih deset većina je mladih i obrazovanih a imamo i profesore, magistre, lekare, inženjere i ono što je najbitnije svi oni su neukaljanog ugleda i vrlo časni ljudi. Naša najveća prednost, u odnosu na političke protivnike, je činjenica da za 28 godina nijedan funkcioner SRS nikada nije bio umešan ni u kakvu kriminalnu aferu. Ovih dana su novinski stupci puni međusobnih optužbi političkih protivnika – tipa, ko je veći lopov. Kod njih poštenih nema, samo je pitanje ko je više učestvovao u korupcionaškim aferama.
       S: Šta smatrate najrđavijim potezima sadašnje vlasti u prestonici?
       M.D: Neispunjena obećanja data Beograđanima koja su ih i dovela na čelo prestonice, kao što su otvaranje Kancelarije za brze odgovore, raskid ugovora s APEKS-om i sprečavanje daljeg uništavanja GSP, hapšenje Dragana Đilasa zbog mnogobrojnih afera u kojima je lično učestvovao dok je bio gradonačelnik.
       S: Da li biste i Vi kitili Beograd u oktobru i skidali nakit u maju? Ili bi te pare, potrošene na nakit i struju za pola godine koliko traje u Beogradu Nova godina pod vlašću naprednjaka, preusmerili?
       M.D: Izgleda da ćemo morati u svakoj kancelariji Gradske uprave uvesti obavezu da se kače zidni kalendari i da se po njima donose određene odluke. Kalendar treba da pojedinim ljudima iz vlasti služi kao podsetnik da se kalendarska godina završava 31. decembra. Kada budemo rešili nagomilane probleme poput rešavanja kanalizacionih i vodovodnih mreža onda možemo da razmišljamo i o prskalicama, svetiljkama i ostalim manje potrebnim stvarima.
       S: Šta Vi, kao kandidat za gradonačelnika Beograda, danas vidite kao najveći problem Beograđana i kako biste ga rešili?
       M.D: Problema je mnogo ali bih se osvrnuo na problem predškolskih ustanova. Predškolska ustanova se osniva za najmanje pet, a najviše sto vaspitnih grupa. Potrebno je uraditi detaljnu analizu PU u Beogradu kao i prikupiti demografske podatke - broj stanovnika, broj i uzrast dece na određenom području, trend prirodnog priraštaja - kao i podatke o geografskoj specifičnosti naselja, saobraćajne povezanosti, kulturnih specifičnosti područja naseljenih nacionalnim manjinama i potrebe za obaveznim pripremnim predškolskim obrazovanjem. Na osnovu dobijenih podataka osnovati nove PU (npr. Opštine Novi Beograd i Palilula) te planirati izgradnju novih objekata a sve u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti naše dece. S obzirom da zakon dozvoljava, potrebno je u skladu s navedenim, gde je to moguće, organizovati pripremni predškolski program u prostorima osnovnih škola i na taj način omogućiti više prostora za vrtiće i jaslene grupe u PU Beograd. U skladu s ovim rešenjima potrebno je urediti novu mrežu PU i osnovnih škola.
       S: A plaćanje vrtića? Je l’ bi trebalo, prema Vašem mišljenju, da bude povlašćenih kategorija?
       M.D: SRS smatra da se u cilju ostvarivanja socijalne politike i zaštite građana sa nižim prihodima, za svaku porodicu, treba da utvrdi visina cene boravka dece u PU čime bi se štitile porodice s najnižim prihodima u zavisnosti od stvarnih prihoda i utvrđenog materijalnog statusa porodice. Potrebno je predvideti i niz socijalnih pogodnosti u cilju veće zaštite samohranih roditelja, gde je iste potrebno osloboditi od plaćanja, zatim umanjiti troškove roditeljima čija deca koja idu u PU a boluju od dijabetesa, celijakije i slično treba obezbediti besplatno letovanje i zimovanje za pojedine kategorije kao i niz drugih pratećih mera.
       S: Ukoliko postignete rezultat i budete u situaciji da participirate u gradskoj vlasti, saradnja sa kojim strankama je prihvatljiva za SRS?
       M.D: Mislim da je bolje pitanje s kim sigurno nećemo. Ne možemo s onima koji su Beograd i naše sugrađane zavili u crno, a to je Dragan Đilas i koaliciju koju okuplja oko sebe zapravo one koje je povezao samo lični finansijski interes. Takođe, ne možemo s lažnim patriotom Boškom Obradovićem koji je protiv demokratskog uređenja države, koji je odustao od rusofilstva i uskočio u predizbornu koaliciju s „Dosta ga je bilo“. O Šutanovcu ne treba trošiti previše reči jer nema neke razlike između njega, s jedne, i Jankovića, Jeremića i Đilasa s druge strane.
       S: Postoji li nešto što je naprednjačka vlast dobro uradila u Beogradu i šta je to?
       M.D: Primera radi, prosečan budžet AP Vojvodine u prethodne četiri godine bio je 60 milijardi dinara a budžet Beograda preko 100 milijardi. Ko god da je bio na vlasti morao je sa potrošenih 420 milijardi dinara za četiri godine „nešto da uradi“. Mi ne tvrdimo da nisu gradske vlasti uradile ništa, već da je odgovornija vlast sa tolikim novcem mogla uraditi mnogo više i opredeliti se za kvalitetnije projekte. Prvi smo kritikovali „muzičku“ fontanu na Slaviji, još besmisleniji projekat u ovom trenutku je podizanje 31 jarbola za zastave čija će izgradnja Beograđane koštati neverovatnih 360 miliona dinara. Apsurd je da pola Beograda nema kanalizaciju, a da nam ovi obećavaju digitalizaciju.
       S: Da li ste spremni da posle izbora podržite Srpsku naprednu stranku u formiranju gradske vlasti, ako joj zafali koji odbornički mandat za većinu u gradskom parlamentu?
       M.D: Hajde prvo da vidimo ko će koliko glasova da osvoji, odnosno koje će liste za početak preći cenzusni prag. Danas Beogradom vladaju preobučene demokrate Goran Vesić i ostali kadrovi Dinkićeve i Đinđićeve epohe. Razlike nema - svi oni rade isključivo u interesu svojih džepova, a ne u interesu sugrađana. Mi želimo da rešavamo probleme običnih građana I radićemo isključivo u njihovom interesu.
       S: Beograđani imaju jedan od najlošije organizovanih, a najskupljih prevoza u Evropi spram realne prosečne plate. Kako biste Vi rešili to pitanje kao gradonačelnik Beograda?
       M.D: Rešavanje gradskog saobraćajnog prevoza je jedan od prioriteta SRS. Neophodno je raskinuti nepovoljan ugovor s APEKS-om kojim fantomska firma godišnje inkasira 91,5 odsto svih ukupnih prihoda GSP. To je čist kriminal. Ukoliko je potrebno treba platiti i sve penale, ali prihode od naplata karata i reklama moraju da se vrate GSP-u. Sa jeftinijim kartama i većom prodajom ovo JP može i mora biti rentabilno i samoodrživo preduzeće. To će obezbediti i veće prihode od kojih će moći da se nabave nova vozila koja su preko potrebna. Na taj način će i korisnici odnosno naši sugrađani biti zadovoljniji.
       Vozači u GSP su demoralisani, radno vreme im je povećano sa šest na osam sati i to je odluka koju ćemo prvo promeniti, vratićemo je na staro. Upravljaju vozilima koja su stara po 15, 20 i 30 godina a pri tom nabavka rezervnih delova kasni po više meseci. S druge strane, štetočinska vlast ukida pojedine linije GSP i ustupa ih privatnicima koje Grad dodatno dotira s milijardama dinara. Takođe, moramo mnogo bolje povezati prigradske opštine s centrom Beograda. Posebno treba obratiti na opštine Barajevo i Lazarevac koje bi se voznom linijom bolje integrisali. Imamo rešenje i za te probleme, a radnici i studenti iz tih opština biće zadovoljniji i na taj način ćemo im obezbediti manje rashode.
       S: Koja su tri prioriteta na kojima biste insistirali kao gradonačelnik Beograda?
       M.D: To su definitivno rešavanje problema predškolskih ustanova, GSP i legalizacija. Legalizacija objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole je jedan od osnova naše perdizborne kampanje. Srpski radikali su spremni da reše ovaj višedecenijski problem. Svi su obećavali da će taj veliki problem rešiti, ali se sve završavalo na obećanjima. Svaka nova republička vlast donosila je nov zakon, a posle svakog zakona građani su morali da ponovo prijavljuju objekte bez građevinske dozvole i da ponovo plaćaju administrativnu taksu.
       U okviru akcije „Legalizujmo Beograd“ naši aktivisti su obišli vlasnike tih objekata i na licu mesta im objašnjavali kako ćemo u najkraćem roku, kao buduća beogradska vlast, pomoći sugrađanima da konačno dobiju građevinske dozvole za objekte koje su s mukom sagradili. Garantujemo da ćemo taj posao završiti efikasno i pošteno i da niko više neće morati da potkupljuje službenike i inspektore da bi se njihov predmet rešio ili da bi izbegli rušenje objekata čiji su redosled utvrđivali bahati činovnici.
       S: Kako mislite da podignete efikasnost u legalizaciji? To ni jednoj vlasti do sada nije pošlo za rukom...
       M.D: Efikasnost ćemo postići vraćanjem postupka legalizacije na nivo gradskih opština. Takozvana bespravna gradnja može se zaustaviti jedino stvaranjem uslova za dobijanje građevinskih dozvola, a to je odgovornost gradskih organa što niko od predstavnika vlasti, ni sadašnje, ni prethodnih, ne pominje. Mi srpski radikali ćemo taj problem rešiti tako što ćemo angažovati nadležne službe da po ubrzanom postupku izrade plansku dokumentaciju za ceo Beograd i da svako ko želi da gradi stambeni ili poslovni objekat ima pravni osnov za dobijanje građevinske dozvole.
       S: Da li su za Vas kao kandidata za gradonačelnika Beograda jednako važni i gađani Starog grada i građani Surčina i kako ćete im to pokazati i podstaći ih da baš Vama daju poverenje 4. marta na izborima za gradonačelnika Beograda?
       M.D: Kao što vidite iz naših predloženih rešenja mi se obraćamo svim ljudima, sa sličnim ili istim problemima, bez obzira u kojoj opštini oni žive. Svesni smo problema i nedostatka parkinga u centru grada, pasa lutalica, buke ali i problema s nedovoljno opremljenih domova zdravlja, ambulanta u manjim sredinama. Probleme ćemo rešavati u hodu i po prioritetu i to javno – sve u dogovoru s narodom. Mogu da vam obećam da će svi kadrovi SRS direktno razgovarati sa svim Beograđanima i s njima praviti spisak prioriteta koje treba rešavati.

Očekujemo barem 10 odsto u Beogradu
       S: Kakav rezultat SRS očekuje na predstojećim gradskim izborima?
       M.D: Prvi deo kampanje uspešno privodimo kraju. Svoju organizacionu sposobnost smo pokazali brzim prikupljanjem dovoljnog broja potpisa naših simpatizera i članova i na taj način drugi predali listu, ispred SPS-a, DS-a i drugih. Obišli smo već skoro sve opštine, a u kampanju se aktivno uključio i predsednik SRS i nosilac liste dr Vojislav Šešelj. Cenzus se više ne dovodi u pitanje, a naš cilj je minimum deset posto.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX