SVEDOK InternetBroj 1184.

Poseta
5751404

NATO? Neka, hvala!

Aleksandar (Makedonski)

Aleksandre, požuri polako...

Aleksandre, požuri polako…

Svaki četvrti Srbin se moli Bogu svaki dan


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

REČ IMA: Boško Obradović, narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri
Aleksandar Vučić – Ustavorušitelj

       Aktuelni predsednik SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nečemu jeste jedinstven u srpskoj istoriji.
       Naime, niko do sada u obnovljenom višestranačju u poslednje tri decenije nije toliko sistematski i na konkludentan način kršio Ustav i urušavao sve političke institucije, uvodeći kao jedinu instituciju - lični režim.
       U uvodniku objavljene promotivne brošure SNS „150+ Prvih šest godina borbe za bolji život u Srbiji, Aleksandar Vučić se potpisuje najpre kao predsednik SNS, a tek na drugom mestu kao „i predsednik Republike Srbije, što jasno govori o njegovim političkim prioritetima.
       Time Predsednik Srbije sa pozicije šefa države krši član 111 Ustava koji propisuje sledeće:
       „Predsednik Republike izražava državno jedinstvo RS. On, dakle, ugrožava i negira ustavno državno jedinstvo direktnim svrstavanjem na strani samo jedne političke opcije i vređanjem na ličnoj osnovi svih koji drugačije misli. Za ove potrebe on zloupotrebljava sve državničke poslove, javne i medijske nastupe, počevši od konferencija za medije, diplomatskih susreta, otvaranja fabrika stranih investitora... Niko ne može da razlikuje kada se Aleksandar Vučić obraća kao Predsednik Srbije, a kada kao predsednik SNS?!
       U njegovom mandatu se konstantno prepliću stranačko i ustavno što predstavlja jasnu sliku političke shizofrenije. To je glavna odlika njegovog ličnog režima.
       Aleksandar Vučić krši i član 115 Ustava koji koji propisuje da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, što predstavlja ustavnu razradu načelnog pravila o zabrani sukoba interesa iz člana 6 Ustava.
       Ovo je najozbiljnija deformacija političkog sistema, jer se u jednoj ličnosti susreću mandat šefa države koji izražava državno jedinstvo i mandat predsednika jedne političke stranke koja ne predstavlja političke stavove većine ili svih građana Srbije.
       Takođe, Aleksandar Vučić obesmišljava ustavni i politički sistem u Srbiji i direktno krši Ustav Srbije time što kao predsednik svih građana Srbije:
       - održava konferencije za medije u stranačkim prostorijama SNS
       - daje saglasnost za nosioca izborne liste SNS na lokalnim izborima
       - saopštava rezultate lokalnih izbora umesto lokalnih izbornih komisija
       - zloupotrebljava policiju za progon političkih protivnika.
       Interesantno je da su svoje stranačke funkcije zamrzli bivši predsednik SNS Tomislav Nikolić za vreme mandata predsednika Srbije, kao i zamenik predsednika SNS, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ali i član Predsedništva SNS, direktor BIA Bratislav Gašić, ali i da tako nešto ne pada na pamet Aleksandru Vučiću koji je punih pet godina zloupotrebljavao i funkciju koordinatora svih službi bezbednosti u Srbiji, što takođe nije imao pravo po zakonu.
       Kršenje Ustava i zakona, besomučna medijska propaganda i obračun sa političkim neistomišljenicima – postali su njegovo drugo ime.
       Aleksandar Vučić svakodnevno krši i član 123 Ustava Srbije koji propisuje da „Vlada utvrđuje i vodi politiku. Iako je kao šef države deo izvršne vlasti koju deli sa Vladom koja ima ozbiljnija ovlašćenja, Aleksandar Vučić se ponaša kao da u Srbiji funkcioniše predsednički sistem.
       Ova politička anomalija takođe ugrožava ustavnost u Srbiji, jer faktički proizlazi da su svi državni organi i nosioci političkih funkcija njegove filijale.
       Aleksandar Vučić se postavlja i kao predsednik Vlade i kao ministar u svim ministarstvima, dok premijer ima ulogu sekretara Vlade, a ministri državnih sekretara u ministarstvima.
       Aleksandar Vučić praktično odlučujuće utiče na utvrđivanje i vođenje politike, kako spoljne tako i unutrašnje. To čini najpre kroz izjave o povećanju broja zaposlenih, rastu minimalne zarade, povećanju plata i penzija, smanjenju poreza na primanja zaposlenih i drugim zadacima iz nadležnosti Vlade, a posebno otvaranjem renoviranih ili novih bolnica, škola, autoputeva, fabrika..., što takođe nije u njegovoj nadležnosti.
       Posebno zabrinjava kršenje Ustava kada je u pitanju pravosudni sistem Srbije, gde Aleksandar Vučić preuzima nadležnosti nezavisne grane sudske vlasti, otimajući se često i o funkciju policijskog inspektora, javnog tužioca i sudije.
       Jedan od najboljih primera je „oslobođenje Milana Radoičića od optužbi za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića“ na taj način što Aleksandar Vučić lično saopštava da Milan Radojičić „nije kriv, jer je – verovali ili ne – po njegovom ličnom svedočanstvu uspešno prošao „poligraf.
       Da je za dve godine svog predsedničkog mandata Aleksandar Vučić samo ovo rekao i uradio suprotno Ustavu Srbije – bilo bi dovoljno da se protiv njega podigne čitava pravnička struka i zatraži njegovu hitnu ostavku.
       I ono što predstavlja poslednji, crveni alarm za uzbunu kako bi se zaustavio ovaj najveći ustavorušitelj u novijoj političkoj istoriji Srbije jeste to što Aleksandar Vučić krši i svoju predsedničku zakletvu datu na Ustavu Srbije i „Miroslavljevom jevanđelju“ propisanu u članu 114 Ustava: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije RS, UKLjUCUJUĆI I KOSOVO I METOHIJU kao njen sastavni deo. Otvorenim zalaganjem za tzv. razgraničenje sa Albancima, što nije i ne može biti ništa drugo nego najpre priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije, a onda i razgraničenje između dve susedne i suverene države, članice UN, kao i višegodišnjim tajnim pregovorima na tu temu mimo znanja i odobrenja Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Vučić je prekršio ne samo važeći Ustav i svoju predsedničku zakletvu već ušao i u zonu sumraka kršenja zakletve date nad Jevanđeljem.
       Posledice sistematskog kršenja Ustava Srbije sa najviše državne funkcije predsednika Srbije su nesagledive i vode Srbiju u totalnu diktaturu, haos i anarhiju. Jedini odgovor na „Predsednika-ustavorušitelja“ jesu protesti „ustavobranitelja“ koji će skinuti sa vlasti ovog uzurpatora.
       PS: Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX