SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5694919

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

REČ IMA: Boško Obradović, narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri
Aleksandar Vučić – Ustavorušitelj

       Aktuelni predsednik SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nečemu jeste jedinstven u srpskoj istoriji.
       Naime, niko do sada u obnovljenom višestranačju u poslednje tri decenije nije toliko sistematski i na konkludentan način kršio Ustav i urušavao sve političke institucije, uvodeći kao jedinu instituciju - lični režim.
       U uvodniku objavljene promotivne brošure SNS „150+ Prvih šest godina borbe za bolji život u Srbiji, Aleksandar Vučić se potpisuje najpre kao predsednik SNS, a tek na drugom mestu kao „i predsednik Republike Srbije, što jasno govori o njegovim političkim prioritetima.
       Time Predsednik Srbije sa pozicije šefa države krši član 111 Ustava koji propisuje sledeće:
       „Predsednik Republike izražava državno jedinstvo RS. On, dakle, ugrožava i negira ustavno državno jedinstvo direktnim svrstavanjem na strani samo jedne političke opcije i vređanjem na ličnoj osnovi svih koji drugačije misli. Za ove potrebe on zloupotrebljava sve državničke poslove, javne i medijske nastupe, počevši od konferencija za medije, diplomatskih susreta, otvaranja fabrika stranih investitora... Niko ne može da razlikuje kada se Aleksandar Vučić obraća kao Predsednik Srbije, a kada kao predsednik SNS?!
       U njegovom mandatu se konstantno prepliću stranačko i ustavno što predstavlja jasnu sliku političke shizofrenije. To je glavna odlika njegovog ličnog režima.
       Aleksandar Vučić krši i član 115 Ustava koji koji propisuje da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, što predstavlja ustavnu razradu načelnog pravila o zabrani sukoba interesa iz člana 6 Ustava.
       Ovo je najozbiljnija deformacija političkog sistema, jer se u jednoj ličnosti susreću mandat šefa države koji izražava državno jedinstvo i mandat predsednika jedne političke stranke koja ne predstavlja političke stavove većine ili svih građana Srbije.
       Takođe, Aleksandar Vučić obesmišljava ustavni i politički sistem u Srbiji i direktno krši Ustav Srbije time što kao predsednik svih građana Srbije:
       - održava konferencije za medije u stranačkim prostorijama SNS
       - daje saglasnost za nosioca izborne liste SNS na lokalnim izborima
       - saopštava rezultate lokalnih izbora umesto lokalnih izbornih komisija
       - zloupotrebljava policiju za progon političkih protivnika.
       Interesantno je da su svoje stranačke funkcije zamrzli bivši predsednik SNS Tomislav Nikolić za vreme mandata predsednika Srbije, kao i zamenik predsednika SNS, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ali i član Predsedništva SNS, direktor BIA Bratislav Gašić, ali i da tako nešto ne pada na pamet Aleksandru Vučiću koji je punih pet godina zloupotrebljavao i funkciju koordinatora svih službi bezbednosti u Srbiji, što takođe nije imao pravo po zakonu.
       Kršenje Ustava i zakona, besomučna medijska propaganda i obračun sa političkim neistomišljenicima – postali su njegovo drugo ime.
       Aleksandar Vučić svakodnevno krši i član 123 Ustava Srbije koji propisuje da „Vlada utvrđuje i vodi politiku. Iako je kao šef države deo izvršne vlasti koju deli sa Vladom koja ima ozbiljnija ovlašćenja, Aleksandar Vučić se ponaša kao da u Srbiji funkcioniše predsednički sistem.
       Ova politička anomalija takođe ugrožava ustavnost u Srbiji, jer faktički proizlazi da su svi državni organi i nosioci političkih funkcija njegove filijale.
       Aleksandar Vučić se postavlja i kao predsednik Vlade i kao ministar u svim ministarstvima, dok premijer ima ulogu sekretara Vlade, a ministri državnih sekretara u ministarstvima.
       Aleksandar Vučić praktično odlučujuće utiče na utvrđivanje i vođenje politike, kako spoljne tako i unutrašnje. To čini najpre kroz izjave o povećanju broja zaposlenih, rastu minimalne zarade, povećanju plata i penzija, smanjenju poreza na primanja zaposlenih i drugim zadacima iz nadležnosti Vlade, a posebno otvaranjem renoviranih ili novih bolnica, škola, autoputeva, fabrika..., što takođe nije u njegovoj nadležnosti.
       Posebno zabrinjava kršenje Ustava kada je u pitanju pravosudni sistem Srbije, gde Aleksandar Vučić preuzima nadležnosti nezavisne grane sudske vlasti, otimajući se često i o funkciju policijskog inspektora, javnog tužioca i sudije.
       Jedan od najboljih primera je „oslobođenje Milana Radoičića od optužbi za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića“ na taj način što Aleksandar Vučić lično saopštava da Milan Radojičić „nije kriv, jer je – verovali ili ne – po njegovom ličnom svedočanstvu uspešno prošao „poligraf.
       Da je za dve godine svog predsedničkog mandata Aleksandar Vučić samo ovo rekao i uradio suprotno Ustavu Srbije – bilo bi dovoljno da se protiv njega podigne čitava pravnička struka i zatraži njegovu hitnu ostavku.
       I ono što predstavlja poslednji, crveni alarm za uzbunu kako bi se zaustavio ovaj najveći ustavorušitelj u novijoj političkoj istoriji Srbije jeste to što Aleksandar Vučić krši i svoju predsedničku zakletvu datu na Ustavu Srbije i „Miroslavljevom jevanđelju“ propisanu u članu 114 Ustava: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije RS, UKLjUCUJUĆI I KOSOVO I METOHIJU kao njen sastavni deo. Otvorenim zalaganjem za tzv. razgraničenje sa Albancima, što nije i ne može biti ništa drugo nego najpre priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije, a onda i razgraničenje između dve susedne i suverene države, članice UN, kao i višegodišnjim tajnim pregovorima na tu temu mimo znanja i odobrenja Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Vučić je prekršio ne samo važeći Ustav i svoju predsedničku zakletvu već ušao i u zonu sumraka kršenja zakletve date nad Jevanđeljem.
       Posledice sistematskog kršenja Ustava Srbije sa najviše državne funkcije predsednika Srbije su nesagledive i vode Srbiju u totalnu diktaturu, haos i anarhiju. Jedini odgovor na „Predsednika-ustavorušitelja“ jesu protesti „ustavobranitelja“ koji će skinuti sa vlasti ovog uzurpatora.
       PS: Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX