SVEDOK InternetBroj 1184.

Poseta
5751418

NATO? Neka, hvala!

Aleksandar (Makedonski)

Aleksandre, požuri polako...

Aleksandre, požuri polako…

Svaki četvrti Srbin se moli Bogu svaki dan


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

SAMO PITAM: Dotakli su dno života!

       Ono što je FEST za ljubitelje umetnosti i filma u nas, to je beogradski Međunarodni osmomartovski turnir šahiskinja - u svetu šaha!
       Bio?!
       Ne znam da li je svoj veliki hit - “Dotako sam dno života”, sa albuma “Kafana je moja sudbina”, slavni i nažalost prerano počivši pevač narodne muzike Toma Zdravković posvetio šahu?!
       Ali, ako jeste posvetio je pesmu bivšem, budućem, sadašnjem nepostojećem rukovodstvu (u ostavci) Šahovskog saveza Beograda!?!
       Koje je – zaista – dotaklo dno života i ljudske bede?!
       Kao iskreni ljubitelj drevne igre na 64 crno-bela polja, šahista, publicista i autor hit knjiga iz oblasti šaha – “Život u matiranoj zemlji” (za špansko govorno područje, “Fišer kralj šaha” u rekordnom tiražu, u izdanju “Novosi” i najnovije knjige “Kad dame matiraju”, posvećene ženskom međunarodnom Osmomartovskom turniru u Beogradu, povodom nestvarnog jubileja u svetu i 6o-tog po redu ovog večnog i tradicvionalnog turnira nisam verovao, da ču, bar za života – dočekati da Šahovski savez Beograda učini sve da ovog prestižnog turnira više ne bude...
       Poremećeni međuljudski odnosi, sitnišićardžijski interesi, petparačko i dripačko ponašanje “novokomponovanih rukovodilaca” započeto poodavno, ali je kulminiralo nezakonitim otkazom alfi i omegi BGD šaha, Draganu Kotevskom, završava se saopštenjem na sajtu ŠS Beograda:
       Male šanse za održavanje osmomartovskog turnira
       “...Ako se nešto bitno ne promeni u nekoliko narednih dana, male su šanse za održavanje ovogodišnjeg Međunarodnog velemajstorskog osmomartovskog turnira šahistkinja u predviđenom terminu (Osmi mart svake godine i punih 60 godina, primedba autora).
       Postoji više razloga zbog kojih ova tradicionalna šahovska manifestacija, verovatno, neće moći da se organizuje.
       Kao što je poznato, Upravni obor Šahovskog saveza Beograda, kao organ uprave, više ne postoji.
       Organizacioni odbor turnira, kao organ koji neposredno rukovodi Osmomartovskim turnirom, takođe ne postoji.
       U takvim okolnostoima, Dragan Vučićević u svojstvu zastupnika ŠSB, je odlučio da izvrši obavezu iz Sporazuma koji je sklopljen
       26. marta 2018. godine sa izvršnim poveriocima – devet šahovskih klubova – o nadoknadi troškova arbitražnog i izvršnog postupka po Rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu.
       Kako je Š ahovski savez Beograda po tom osnovu morao do 31. marta 2019 godine da izvrši nadoknadu troškova, zastupnik (Vučićević, primedba autora) je dao nalog za isplatu 610.000,00 dinara, čime je dobrim delom sproveo zakonsku obavezu.
       Tako smo izvršavajući sudsku odlluku, za koju je odgovorno bivše rukovodstvo ŠSB, ostali bez sredstava za ovogodišnji Osmomartovski turnir.
       Napominjemo da je preostali dug Saveza u iznosu od 16.233,76 dinara neophodno nadoknaditi do kraja marta 2019. godine, kako ne bi došlo do nove blokade računa Saveza.
       Kancelarija ŠSB
       To, dakle, piše Kancelarija ŠSSB. A, šta ne piše?
       Da je taj tzv. zastupnik Vučićević dan posle “datog naloga za isplatu” podneo ostavku na mesto zastupnika?!
       Da su 600.000 dinara NAMENSKI prebačeni iz Sportskog saveza Beograda i budžeta za ODRŽAVANJE TURNIRA, dakle ne za namirenje, inače odložene prinudne naplate, da su te pare nenadano skolonjene i nekoliko dana nije moglo da im se uđe u trag.
       Jasno je “zastupniku Vučićeviću”, da su te pare strogo namenske, da nisu mogle i da se dele po nekom drugom osnovu, već samo i isklučivo za Osmomartovski turnir i da je time napravljen novi finasijski prekršaj...
       Ni Šahovski savez Srbije, koji istina nema direktnu vezu sa organizacijom osmomartovskog turnira, ali ima “krovnu nadležnost”, takođe u ovoj ujdurmi nije ni čist ni nevin.
       Kancelarij Šahovskog saveza Srbije, iako dobro zna da je Osmomartovski turnir svake godine u istom terminu, zakazuje, pogašate – u istom turniru Polufinalni turnir za prvenstvo Srbije, tako da pojedine šahistkinje nikako ne bi mogle da istovremeno igraju na dva mesta u isto vreme, ako ne po pameti, bar po zakonu fizike...
       Ne mogu da se otmem utisku, ali osećam da se već dugo radi u korist opšte štete i da komšiji crkne krava - da najstarijeg Međunarodnog šahovskog turnira više ne bude i da se sve što je dosad urađeno, a urađeno je mnogo, baci na smetlište istorije!
       Da podsetimo, u Beogradu su igrale gotovo sve šampionke sveta: Nona Gaprindašvili, Maja Ciburdanidze, Antoaneta Stefanova, pa slavne Pia Kramling, Žuža Vereci, Tatjana Zatulovska, Als Kušnir, Nana Aleksandrija, Polihronijade, Kori Vejken, Antonina Georgijeva, Edit Bilek da ne pominjem naše slavne vedete Milunku Lazarević, Alisu Marić, Vericu Nedeljković, Natašu Bojković, Katarinu Jovanović, Suzana Maksimović, Terezu Štadler, Henrijetu Konarkovsku, Tanju Belamarić...
       PS: Poslednja vest: Grupa pravih prijatelja šaha pokušaće sad, u nekoliko dana, da nadmudri “poverenika u ostavci” Vučićevića i da privatno ne dozvoli da se najstariji međunarodni turnir na svetu – ugasi.
       Takođe, očekuje se od države da Vučićevića i njegove pajtose priupita, a de ste naše namenske novce sklonili?!
       V. Dinić


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX