SVEDOK InternetBroj 1184.

Poseta
5751457

NATO? Neka, hvala!

Aleksandar (Makedonski)

Aleksandre, požuri polako...

Aleksandre, požuri polako…

Svaki četvrti Srbin se moli Bogu svaki dan


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

BEČ: Srpskoj krimi grupi u Austriji presuđeno 72 godine i dva meseca zatvora
I NEVINA BEBA ROBIJA U BEČU
Piše: Petar Milatović Ostroški - Beč

       Posle jedanestodnevnog suđenja, u ponedeljak 18. februara 2019. godine, srpskoj grupi koja broji 21 pripadnika takozvane „narko-mafije“, a na osnovu tužbe austrijskog državnog tužilaštva koje je u ovom procesu zastupao Florijan Kranc, u Pokrajinskom sudu u Beču sudsko veće, na čelu sa sudijom Johanesom Vargom, izreklo je kazne zatvora zbog uzgoja marihunae na 11 plantaža u Beču i okolini, a kazne se kreću od godinu i po do sedam i po godina, dakle ukupno 75 godina i 2 meseca, umesto 200 godina robije kako je na sva zvona najavljivano u austrijskim medijima prošle godine odmah posle hapšenja.
       U Beču i okolini, 25. maja 2018. godine, uhapšeno je 19 Srba i dve Srpkinje, a u hapšenju je učestvovalo 200 austrijskih policijaca.
       Hapšenju je prehodila koordinirana saradnja policije Srbije i Austrije, što je potvrdio Goran Papić, načelnik Odelenja za suzbijanje narkotika pri Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je rekao da je akcija pokrenuta 1. aprila 2016. godine.
       Kazne su izrečene: Nemanji Rankoviću (32) iz Beograda - 5 godina; Darku Jeliću (46) iz Užica - 5 godina; Kristini Đorđević (35) iz Obrenovca- 12 meseci i 6 meseci uslovno; Milanu Kaliniću (39) iz Pančeva - 7 godina i 6 meseci; Dušanu Lekiću (39) iz Beča - 5 godina; Aleksandru Bakočeviću (49) iz Kruševca - 3 godine; Dušanu Kukriku (42) iz Beograda – 2 godine; Dejanu Ristovskom (29) iz Užica– 3 godine i 6 meseci; Milunu Jeliću (30) iz Užica – 3 godine; Mihailu Đurišiću (30) iz Podgorice – 3 godine i 6 meseci; Aleksandru Fara (39) iz Beograda – 3 godine i 6 meseci; Sanji Marković (37) iz Beograda – 4 godine; Danku Divcu (43) iz Beograda – 20 meseci; Slobodanu Babiću (37) iz Užica – 3 godine; Draganu Obradoviću (47) iz Užica – 3 godine i 6 meseci; Vojmiru Ćiroviću (40) iz Užica– 3 godine; Borku Mikavici (41) iz Užica – 3 godine i 6 meseci; Đorđu Beliću (39 ) iz Kraljeva – 3 godine i 6 meseci; Željku Spasojeviću (47) iz Užica - 3 godine; Aleksandru Jovanoviću (30) iz Obrenovca – 3 godine i Goranu Zmejkovskom (43) iz Pančeva – 3 godine i 6 meseci.
       Optužene je branilo 15 čuvenih bečkih advokata i to: prvooptuženog Nemanju Rankovića branio je dr Kristijan Verner;
       Darka Jelića, Dušana Lekića i Miluna Jelića zastupao je mag. Filip Volm; Kristinu Đorđević, Mihaila Đurišića, Sanju Marković, Danka Divca i Aleksandra Jovanovića zastupao je mag. Slaviša Žeželj koji je, ujedno, bio i šef advokatskog tima u ovom procesu; Milana Kalinića zastupali su mag. Leonard Kregjk i mag. Norman Hofšteter; Aleksandra Bakočevića, Dejana Ristovskog i Vojmira Ćirovića zastupao je mag. Tomas Preklik; Dušana Kukrika zastupao je dr Kristijan Gepart; Aleksandra Fara zastupao je mag. Martin Donal; Slobodana Babića zastupao je dr Ernst Šilhamer; Dragana Obradovića zastupala je mag. Sonja Šed; Borka Mikavicu i Željka Spasojevića zastupao je mag. Roland Fris; Đorđa Belića zastupao je mag. Geza Simonfaj – Leon; a Gorana Zmejkovskog zastupala je dr Astrid Vagner.
       Odmah posle izricanja presuda optuženima izjave su dali mnogi branioci.
       Tako je dr Kristijan Verner za Svedok izjavio:
       „Moj klijent Nemanja Ranković bio je optužen za svih 11 plantaža za uzgoj marihuane, ali na kraju je osuđen za samo dve plantaže i zato sam zadovoljan ishodom“.
       Advokat dr Astrid Vagner izjavila je:
       „Smatram da je ova presuda Goranu Zmejkovskom zaista previsoka jer su glavni krivci dobili po 5 godina robije, a pomoćni baštovani, uključujući i mog klijenta, po 3 godine i 6 meseci. To je zaista nepravedno! Odmah ću da uložim žalbu i nadam se da će kazna biti smanjena. Moj klijent je u zatvoru već 9 meseci, psihički je utučen i želi da da se vrati u Srbiju svojoj supruzi i osmogodišnjoj kćerci“.
       Mag. Slaviša Žeželj, branilac Kristine Đorđević, Mihaila Đurišića, Sanje Marković, Danka Divca i Aleksandra Jovanovića, bio je, blago rečeno, najneprijatnije iznenađen izuzetno visokom kaznom u trajanju od 4 godine koju je dobila Sanja Marković koja se u zatvoru porodila i kojoj preti oduzimanje deteta posle tri godine i davanje Socijalnoj službi na usvajanje.
       Advokat Žeželj je najavio žalbu jer, po njegovim rečima ona je bila samo čistačica koja je radila za satnicu u iznosu od 8 evra i koja se zaljubila u baštovana Danka Divca, ostala s njim trudna i u zatvoru rodila Dunju 22. januara 2019. godine.
       Ocu, Danku Divcu je onemogućeno da se beba upiše na njegovo prezime, iako je priznao očinstvo. Takođe je ocu onemogućeno da bebu vidi, iako ima odobrenje da može da vidi svoju tek rođenu kćerkicu Dunju, što mu teško pada.
       Inače iz prethodnog braka takođe ima četvoro dece koja su doputovala iz Beograda sa majkom i prisustvovala suđenju u Beču i sve vreme plakala, što nije promaklo sudskom veću, pa čak i policajcima kojih je bilo onoliko koliko je bilo optuženih.
       Sanja Marković nije ni sanjala da će doživeti ovakvu sudbinu
       Imajući u vidu činjenicu da su presude izrečene, odnosno da niko više nije pod istragom, suludo je uskraćivati ocu da vidi svoju kćerkicu, a poseban zločin se na ovaj način čini jednomesečnoj bebi Dunji koja za sada nosi majčino prezime – Marković.
       Ostaje nada u razum i humanost austrijskog suda da se Sanji Marković smanji kazna zatvora sa 4 godine na ispod tri, jer po austrijskom zakonu ako je majka osuđena na više od 3 godine zatvora automatski joj se dete oduzima i daje na usvajanje hraniteljskoj porodici.
       Na osnovi svega što se čulo u sudnici krivica Sanje Marković je ta što se zaljubila u baštovana, zatrudnela i rodila devojčicu koju otac za sada ne može da vidi. Žalosno!

Moćni N.N. šef iz Beograda
       Na suđenju, većina optuženih, sad i osuđenih, nagoveštavala je da ima moćnog šefa u Beogradu, ali i da ne smeju da mu pomenu ime iz straha za svoju bezbednost?!
       U beogradskim medijima nagovešteno je da bi osuđeni Srbi iz ove narko grupe, možda mogli da kaznu zatvora odsluže u Beogradu, ali su u austrijskom Ministarstvu pravde rekli da se o tome pregovara, za ubuduće, a da će ova grupa odlužiti svoje kazne u austrijskim zatvorima!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX