SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800304

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Požar u crkvi Notr Dam u Parizu i skandalozne objave vodećih pro-režimskih listova u Srbiji
Samoubistvo Srbije iz zasede
Piše: Milan Dinić

       Požar u čuvenoj crkvi Notr Dam u Parizu, koja je na listi spomenika kulture UNESKO-a, budno je propraćen u svetu. Dok su ljudi širom planete – od svetskih lidera, preko filmskih zvezda pa do običnog sveta – bili u šoku i neverici, redakcije beogradskih tabloida „Informer“ i „Alo“ na intenet su postavile tekstove koji, iako jesu u duhu njihovog senzacionalističkog pristupa novinarstvu, nisu dostojni normalnih ljudi, a da zlo bude veće, tom objavom su direktno naneli štetu Srbiji.
       Snimci požara u Notr Damu su mnoge u Srbiji i regionu podsetile na scene gorenja srpskih crkava na Kosovu (koje su, za razliku od Notr Dama, namerno zapaljene) kao i scene požara koji je zahvatio Hilandar 2004. godine. Mnogi su komentairšući dešavanja uvezi sa Notr Damom, pomenuli i te događaje.
       Ali, jedno je pomenuti dve nesreće, a drugo je likovati nad jednom nesrećom pravdajući to drugom nesrećom.
       Srpski tabloidi (ili, preciznije, „blatoidi“) su nešto specijalno, potpuno drugačije od originalnih tabloida. Sama reč „tabloid“ – prvi put upotrebljena u Engleskoj na kraju 19. veka da označi „presovan“ farmaceutski proizvod – znači nešto sažeto, kompaktno spakovano, „sažvakano“. Prema Oksfordskom rečniku, „tabloidno novinarstvo“ 1901. označavalo je novine koje imaju „sažvakan“ sadržaj, pojednostavljen i predstavljen na formatu koji se lako čita. Vremenom, od naglaska na mali format novina (manji od takozvanog „broadsheet“ formata, odnosno formata „širokih listova“ na kome su štampane novine koje slove za ozbiljne) značenje reči tablid preneto je na tip sadržaja – senzacionalističkog, špekulativnog, skandaloznog – kojim se bave „tabloidni listovi“.
       Međutim, srpski tabloidi su, reklo bi se, „doktori nauka“ za engleske ili bilo koje druge – ne zato što su kreativni i inovativni već, zato što ne prezaju ni od čega i zato što ne znaju za dno, pogotovo kada se radi o izmišljanju, uvredama ili potpunoj zameni teza.
       (Opširnije u štampanom izdanju)


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX