SVEDOK InternetBroj 1204.

Poseta
5858433

Kako smo delili Kosovo: Svi srpski predlozi o rešenjima za južnu pokrajinu

Zločin se uvek isplati zločincu, jedino se nikada ne isplati biti žrtva

„Bog haosa“ preti Zemlji

Palmer ili plamer

Zlatu će se kujundžija naći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Odgovor Akademika Koste Cavoškog akademiku Danilu Basti (Svedok, 1185/86, 21. maj 2019.)
Moj „puč“ ili državni udar Caslava Ocića?

       Akademiku Danilu Basti,
       Poštovani Danilo,
      
       Kako se znamo već pedeset i jednu godinu (od 1968), nemam nameru da Te na drugi način oslovljavam, što Ti inače činiš.
       Već odavno sam naslućivao da Ti sve ovo pišeš da bi svoje dopise sabrao u jednu knjigu koja bi bila tvoj istorijski obračun s Akademijom. Bolje bi naravno bilo da napišeš knjigu „Filozofija prava“ ili bar knjigu o pravdi i pravičnosti. Ne vidim u čemu je smisao Tvog upornog i dugotrajnog bavljenja nekakvim proceduralnim pojedinostima.
       No, kad već postojano ideš tim putem, prinuđen sam da i ja poslednji put nešto kažem o njima. Ti namerno izbegavaš da pomeneš šta je prethodilo tom navodnom puču u Odeljenju društvenih nauka. Sigurno se sećaš da je Caslav Ocić, kao sekretar Odeljenja i predsedavajući, počeo bez ikakvog povoda da vređa najpre Aleksandra Kostića, a potom i moju malenkost. To je bio razlog što sam postavio pitanje poverenja Caslavu Ociću i zahtevao da se o tome glasa. Na trima sastancima on je proceduralnim smicalicama – opstrukcijom ili fulibasteringom – odbijao da se to pitanje uvrsti u dnevni red, tako što je držao duge govore i drugima upadao u reč. Kako si i Ti sve to slušao i pratio, a video sam da Ti je bilo izuzetno neprijatno jer si imao tremor jedne ruke, ja Te pitam kako bi Ti pravno kvalifikovao to Ocićevo svesno i namerno kršenje pravne procedure, što inače i nama prebacuješ. Kako si, držeći se Lukićevog udžbenika, naš postupak kvalifikovao kao „puč“, zar ne bi bilo logično da postupanje Caslava Ocića kvalifikuješ kao „državni udar“.
       Jer, po Lukiću, puč mogu da izvrše samo oni koji su izvan vlasti, dok državni udar vrše oni koji su na samom vrhu vlasti. Na vrhu našeg Odeljenja bio je tada Caslav Ocić.
       Posle pomenutih neprijatnih sastanaka mi smo se dogovorili da održimo vanredni sastanak Odeljenja na kojem bi smenili Caslava Ocića. Tibor Varadi je o tome s Tobom razgovarao i Ti si se složio da Caslav Ocić treba da bude smenjen. Tom prilikom postavio si dva uslova:
       1. da Caslavu Ociću treba pružiti priliku da sam podnese ostavku na predstojećoj Skupštini SANU, što je on javno i obećao;
       2. da novi sekretar ne može biti moja malenkost nego Dimitrije Stefanović, pošto bi to navodno manje povredilo Caslava Ocića.
      
       Oba ova tvoja uslova su prihvaćena. Pošto nas je Caslav Ocić sve obmanuo, pa i Tebe samog, pa na Skupštini nije podneo ostavku na položaj sekretara, od Tebe se očekivalo da odmah zahtevaš održavanje vanrednog sastanka Odeljenja, što Ti ni na koji način nisi učinio.
       Nama ništa drugo nije preostalo nego da zaključimo da si prešao na Ocićevu stranu. I to je bio razlog što nisi bio pozvan na vanredni sastanak Odeljenja.
       Pošto sam u polemici s Caslavom Ocićem povodom pisma istoričarima sve rekao, nemam nameru da o tome više govorim. Ja, inače, nisam bio spreman da ovaj spor iznosim u javnost, ali je to učinio Caslav Ocić samo da bi me namagarčio.
       A sada ću nešto reči o razlozima zbog kojih sam podržao kandidaturu Vladimira Kostića za ponovni izbor na položaj predsednika SANU. Za razliku od Tebe, ja sam odmah osporio kazivanje Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji tako što sam dao izjavu za „Sputnjik“. Ja sam, inače, dobro promislio i zaključio da kandidaturu Vladimira Kostića svakako treba da podržim bar iz dva razloga:
       1. on je silno unapredio rad SANU, što si i Ti verovatno primetio,
       2. pošlo mu je za rukom da u Statut SANU unese odredbu o numerusu claususu, što je bilo izuzetno teško, pošto su dva odeljenja sa blizu pedeset članova bila protiv toga.
       Ovo drugo zaslužuje posebnu pohvalu. Kao pravnik, ja sam učestvovao u radu Statutarne komisije i bio svedok koje je sve prepreke trebalo savladati. Na samoj Skupštini Vladimir Kostić je pokazao veliku sposobnost time što je uspešno osporio razloge protiv ovakve izmene Statuta, pa je ta izmena prihvaćena sa znatno većom većinom nego što se očekivalo. Po mom skromnom sudu, numerus clausus je prvi veliki istorijski potez u SANU posle Memoranduma. Eto, to su neki od razloga zbog kojih sam podržao kandidaturu Vladimira Kostića.
       Poštovani Danilo. Nisi, nažalost, do kraja shvatio smisao navoda u pismu Izvršnom odboru SANU u kojem se objašnjava da je „novi sekretar akademik Kosta Cavoški izabran s pet glasova, a da on sam nije učestvovao u glasanju.
       Glasala su i dva nova dopisna člana, tako da to nije onaj isti skup kao i pomenuti vanredni skup održan 2017. godine.“ Posle ovih reči trebalo je da sledi objašnjenje koje sam ja sastavio, a koje Odeljenje nije prihvatilo. U njemu je rečeno da ćemo se, pored pravnih razloga i objašnjenja, poslužiti i analogijom koju pravnici povremeno koriste. Dugo vremena posle Drugog svetskog rata Španija je bila fašistička država pod Franikovom diktaturom, pa je mnogi nisu priznavali, nego su održavali diplomatske odnose s izbegličkom republikanskom vladom u Meksiku, što je činila i negdašnja Jugoslavija. No onog trenutka kada su posle Frankove smrti održani prvi kakvi-takvi slobodni izbori, sve zemlje koje špansku vladu do tada nisu priznavale, uspostavile su s njom diplomatske odnose. Stoga, dakle, bili su dovoljni samo jedni slobodni demokratski izbori pa da Španije bude bez stigme srama.
       Na izbornom skupu za novog sekretara učestvovala su i dva nova dopisna člana, a novi sekretar izabran je na način koji je u savršenom skladu s merilima akademika Danila Baste. Zato se mi nadamo se s pravom, pitamo: Koliko to novih članova treba da dobijemo i koliko to puta treba da biramo novog sekretara da bi akademik Danilo Basta počeo da dolazi na skupove našeg Odeljenja i učestvuje u njegovom radu?
       Konačno, kako Ti zahtevaš povratak u pređašnje stanje, moram da Ti zamerim što u tome nisi bio dosledan. Taj povratak je bio mogućan na Skupštini SANU na kojoj se odlučivalo o razrešenju Caslava Ocića zvanja sekretara i izboru Dimitrija Stefanovića za sekretara našeg Odeljenja. Caslav Ocić je došao na taj sastanak i govorio, dok ti nisi, čime si ga ostavio na cedilu. On je dobio samo tri glasa, dok je tvoj glas mogao biti četvrti. A upravo si na Skupštini trebalo da izneseš sve ono što je sadržano u ovom pismu meni.
       Da budem iskren, nisam očekivao da će te nepozivanje na onaj vanredni sastanak toliko povrediti. Žao mi je zbog toga. Ali i sam možeš da razabereš da nismo imali drugog izbora. Ti veliš da je to bilo čudovišno gaženje Tvog ljudskog dostojanstva. A kakvo je tek bilo gaženje našeg dostojanstva na svim onim sastancima na kojima nas je Caslav Ocić ne samo vređao, nego i sistematski ponižavao tako što nije dopuštao da se pitanje poverenja njemu uvrsti u dnevni red?
       Pa zar se ne sećaš da je izjavio kako se o tom pitanju uopšte ne može raspravljati i odlučivati dok ne dobije odgovor na pismo koje je uputio Statutarnoj komisiji, a kojeg uopšte nije bilo? Pa tako se ne postupa ni sa decom, a kamoli s ozbiljnim ljudima.
       U pismu si pomenuo još neka pitanja, ali na njih ovom prilikom ne mogu odgovoriti. O svemu tome mogli bismo usmeno razgovarati i ja sam spreman da se s Tobom sastanem. Tada bih Ti mogao objasniti s kim si se Ti to uortačio i kakav to utisak ostavlja u Akademiji.
       Pošto završavam knjigu o političkoj filozofiji u Šekspirovim dramama, nemam vremena da pišem duga privatna pisma. Ali kao sekretar Odeljenja službeno ću odgovoriti na svako Tvoje pismo kao član Odeljenja.
       S poštovanjem,
       U Beogradu, 21. maja 2019.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX