SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5863328

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Piše: Margit Savović
Ko puši, zdravlje ruši...

       Mirdita, dobar dan! Mirno tamo, nemojte da vam pošaljem neke u oklopima. Ne poklapaju nam se mišljenja? Onda, nema ti druge, idi s mirom.
       Ovde nastupaju umetnici, poput Bora i Ramiza, s ciljem da raspiruju bratstvo.
       Bože zdravlja, dogodine u Prizrenu, ista manifestacija, dobar dan, mirdita.
       Možda neki neće moći da kroče tamo, naročito ne da beru šumske jagode, o Ana, o Ana, tugo mojih dana. U tim krajevima teško da ćeš proći, iskočiće već neko iz šume vičući na sav glas, decoooo. Povuci reč radi mir(dit)a.
       Povuci, potegni, priznaj da si išla grlom u jagode.
       Osmaci si položili malu maturu pa postali veliki. Marširala, tako, garda, ulicama grada. Na čelu sa svojim nastavnicima. Orila je pesma u kojoj se pominje alkohol i koka, ali ne kola. Učenici su bili u transu, kao da celo selo šmrče belo. Profesori su gledali belo, a prolaznici su, u šoku pratili povorku. Ipak, setili se reči nekadašnjeg najvećeg sina svih naroda i drugih.
       Ko ima takvu omladinu, ne treba da brine za svoju budućnost. Ni ne brinemo. Za koju godinu, ove će devojke i momci, negde po Amsterdamu, da spavaju za šankom da se ne bi osećali strancom. Išao bih ja sada kući, al‘ neko mi je ukrao biciklo.
       Nemojte se čuditi ovome što čitate. Biće još mnogo potresnije. Naša deca će, umesto Zone Zamfirove, u lektiri, čitati o Zoni Sumraka. Šta sumraka! O Frankenštajnu, ljudi moji. Znate zašto? Zato, da se u nastavu uključi dijalog književnih epoha.
       Da, baš tako stoji u obrazloženju. Pa, ako ne razumete, šta je pisac hteo da kaže, to je zato što ste, u mladosti mnogo čitali Zonu, Andrića i druge nepodobne matorce. Koga oni, pa zanimaju. Neka vam bude jasno, druga je to generacija.
       Ovoj našoj deci, silovanje (doduše, u braku) je ok, kao i dobacivanje devojkama na ulici. Što se oblače provokativno. Sve je na izvol‘te , noge, guza, da prostite, a one loptice u gornjem delu, još pojačane silikonima, dobijenim na poklon za punoletstvo, ko može da ostane nem. A nemom detetu ni majka ne razume reč.
       Reč po reč, došli smo do društvenih tema. Doduše, nismo stigli vazduhoplovima, niti ćemo vajati kao prosvetni radnici, stigli smo peške. Jedva. Popucali nam šrafovi u nozi. Sigurno je bilo muljanja na tenderu sa ovim materijalom, neko je pobrkao lončiće. Zlatibore pitaj Taru. Da ne bude ni po babi, ni po stričevima. Udari im rampu. Ja mora da idem na remont, da mi ošmirglaju rđu sa ovih šrafova.
       Šraf po šraf, novi posao za Fijat. Dok čekamo da li će Folcika da otvori fabriku kod nas, nismo besposleni. Jedno tri meseca će da se odmorimo, uz platu (pa, bato, gde to ima), posle će da prionemo na nešto novo. Cim se sklopi ugovor, sklapaćemo Dačije. Sve je isto, samo se sada to tako zove.
       Zovite me Dražo, radi kamuflažo. Ima i tužnih vesti, kamufliranih u dobre. Priprema se zakon o totalnoj zabrani pušenja u kafanama. Pa, to ni Turci nisu radili. Što više, oni su i najviše dimili. Kad pušiš kao Turčin, zagađuješ ceo okoliš.
       Bez okolišanja, ova mera će da proizvede dosta štete kafedžijama, pa neka razmisle o novim sadržajima. Krajnje je vreme da stanemo na put ovim zavisnicima od duvanskog dima. Mora ljudima da promenimo svest.
       Da li ste svesni posledica. Osim ovog poroka, ima kod nas još i gorih. Tristapedeset hiljada čoveka je u Srbiji zavisno od igrica. Sad je igri došao kraj. Na kraju da vam kažem radosnu vest. Na crnogorskim plažama ležajke i suncobrani su besplatni posle 5 sati.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX