SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5863303

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU: Prof. dr Vojisav Šešelj, lider srpskih radikala
Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!
Piše: Vladan Dinić

       Svedok: Da li zaista verujete da će se Aleksandar Vučić povući sa mesta predsednika Srpske napredne stranke?
       Vojislav Šešelj: Verujem da – ne”. To bi za njega bio izuzetno rizičan potez, jer on iz stranke crpe enormnu moć koju ima. To su pokušali i Slobodan Milošević, kad ga je zamenio Borisav Jović koga je ekspresno smenio, pa Boris Tadić, da ne pominjem Tomislava Nikolića, koji je posle odlaska iz stranke i s funkcije oredsdnika Srbije – danas apsolitno niko i ništa.
       S: Ako je već tako kako kažete, i ja verujem, da mu ostavka u stranci ne pada na pamet ni pod razno, zašto to on radi?!
       V.Š: Što njega ne pitaš?! On to jedini zna tačno, ali ja koji verujem da ga dosta dobro poznajem, ili da sam ga poznavao, mislim da on svakom svojopm izjavom, najčešće izazove stres u opoziciji, prodrma svoje iz temelja, svi oni počnu da se bave – a ko umesto Vučića, do sledeće prilike. Tako je opozicija izbačena iz ose, bavi se futurizmom i Vučić lako pobeđuje na svim izborima.
       S; Kad već to pominjete, imam utisak, i ne samo ja, da predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ima previše u javnosti. Stalno daje neke izjave, često bez potrebe, i kad je pozvan, češće kad nije...? Samo što ga nema na programima veš mašina?
       V.Š: Rekoh ti da je Vučić izvukao mnoge pouke od svojih prethodnika. Slobodan Milošević je bio retko u javnosti, čak i kad je trebalo i kad je morao. Vučić, pak, odgovara svakome. A, Dinjo, pošteno da ti kažem, nekima i moraš da odgovoriš, žestoko. Jer, neko ima niži stepen strpljivosti, neko pak, poput nekih tviteraša misli da mu je sve dozvoljeno. Ipak, pošteno, mislim da bi ponekad Vučić trebalo da se ne oglašava o svemu i svačemu, ali takav je – kakav je.
       S: Predsednik države je najavio novi, ogromni investicioni ciklus, težak, ako sam dobro shvatio 10 milijardi evra?! Odakle toliki novac, koji, siguran sam Srbija nema? Ili je i to u službi najave parlamentarnih izbora?
       V.Š: Jeste, da je to i početak predizborne kampanje... Naravno, Srbija tolikih para nema. Ali, moguće je da Vučić ima nekakve dogovore s Rusima, Kinezima za nove investicije, a građani Srbije vole da se novi investitori u Srbiji pojave i da sve krene na bolje.
       S: Gde bi Srbija tolike milijarde evra investirala?
       V.Š: E, to je dobro pitanje. Postoji tu i jedna velika opasnost...
       S: Opasnost?
       V.Š: Država je garant i taj novac morao bi da ide u infrastrukturalne poslove! Jer, ako ide “levo-desno”, onda bi i banke koje prate te projekte mogle da zapadnu u neprilike, a znajući strogoću koju trenira MMF, mislim da nikakve ishitrene poteze neće povući ni Vlada Srbije, ni Vučić, a ni MMF.
       S: Vi se ne vozite gradskim prevozom, imate džip, vozača, ali verovatno primećujete da je u Beogradu saobraćajni kolaps i haos. Da li će taj saobraćajni kolaps, pride, raskopane ulice, svuda kako kome padne na pamet, mogu da opemete građane Beograda, da pokušaju da promene, bar u Beogradu, ovu naprednjačku, po meni izuzetno bahatu, vlast?
       V.Š: Pa i kod mene u Batajnici se radi, kopa se svuda, narod mrmlja, psuje, ali, bar ja znam kako narod diše, kad se završi kanalizacija, trgovi, trotoari... narod sve svoje muke trenutno zaboravi! Jeste kolaps u saobraćaju, ali čujem da je kupljeno dosta autobusa, i verujem da to i u SNS shvataju, da prevoz mora da se poboljša. Ne gledam ja baš sve iz džipa, kako mi spočitavaš...
       S: Sve češće su prozivke ministra zdravstva Zlatibora Lončara, u javnosti oko njegove, navodne umešanosti u “zemunski klan”...?
       V.Š: Prvo, za mene je bilo ogromno iznenađenje kad je Vučić odlučio da Lončara, koji iza sebe nema nekih velikih naučnih dela, ili uspeha, bio je samo tehnički asistent, postavi za – ministra jednog od najvažnijih sektora u državi!
       S: Oko navodnog kriminala?
       V.Š: Ovo, oko njegove povezanosti s kriminalom, pa možda bih mogao neku knjižurinu da objavim! Videćemo kako će se stvari odvijati, u novoj vladi kad je bude, mnogo ovih sadašnjih ministara, verujem, moraće da potraže novi posao. Ako su stručni...
       S: Kad pomenuste stručnost: svakodnevno čitamo, istina na društvenim mrežama, o navodnim lažnim diplomama, doktoratima... Pominju se mnogi “važni ljudi”, dr nebojša Stefanović, premijer Ana Brnabić, da ne pominjem dalje...?
       V.Š: Nisam se sad preterano uplitao oko toga, pratim šta se piše, a sećaš se kako sam neke lažne doktorate razbio u paramparčad. Samo me tu, oko tih diploma, nešto zbunjuje...
       S: Šta?
       V.Š: Izostaje pravi jasan i precizan odgovor! A to su pitanja na koja prozvani moraju precizno da kažu o čemu se radi i da neko sa odgovornog mesta to preseče, ma kako bilo.
       S: Parlamentarni izbori se približavaju. Hoće li Srpska radikalna stranka, kao i uvek dosad, na izbore ići samostalno, a eventualne koalicije da pravi posle rezultata izbora?
       V.Š: Naravno! Mi, srpski radikali smo da svako ide sam na proveru, između ostalog što nemamo vremena da se bavimo ispunjavamo prohteva eventualnih koalicionih partnera, ili ucenama. Ali smo i za to da je potpuno legalno i legitimno praviti post-izborne koalicije.
       S: Cemu se nadate?
       V.Š: SRS kao opoziciona stranka želela bi da osvoji najviše glasova i da formira vlast. Mi, radikali, smo za to da se vlast osvaja i gubi samo na izborima. I ti si svedok, da nikada na ulici nismo rušili vlast, pokušavali smo u parlamentu. Ali, i kada smo izlazili na ulicu - to smo radili iz nekih drugih, a ne rušilačkih razloga. Uz to, znaš, da smo mi uvek imali najtačnije i najpreciznije rezultate, i saopštavali ih odmah, nezavisno kako smo prolazili.
       S: Mnogi Vas i SRS povezuju sa naprednjacima i Vučićem?
       V.Š: To što ne rušimo državu da bismo postigli i ućarili nešto za sebe, ne znači da smo uz vlast! Želimo da srušimo vlast, ali samo i isključivo na izborima.
       S: Cekajte, vidite da neki ljudi protestuju, šetaju, izlaze na ulicu...
       V.Š: A ovi koji znaju da ne mogu na izborima da pobede, oni bi vlast da dobiju na ulici, uz stranu pomoć, a ne isključujem da bi neki možda priželjkivali i vojnu intervenciju.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX