SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5863265

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Šta se krije iza zahteva prištinskog pravosuđa da se na Kosovu sudi generalu Nebojši Pavkoviću?
Ramušove puste želja
Piše: Vladan Dinić

       Dok naš, srpski general-pukovnik, legendarni vojnik, komandant Treće Armije u vreme NATO agresije, docnije načelnik GŠ Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, u zatvoru u Finskoj, grčevito bori (bez dovoljne pomoći države?!) da sakupi novac i pokrene reviziju presude, a pritom i nada da će, možda, već do kraja ove godine (pošto mu uskoro ističe dve trećine kazne od 22 godine zatvora) biti, konačno, kući sa – svojima, iz Prištine za njim “raspisuju međunarodne poternice” i “prete da će mu, čim kroči iz finskog zatvora – da ga uhapse i sude za navodne zločine na Kosovu i Metohiji?!
       To su, pravno rečeno, gluposti i budalaštine, ali unose nemir...
       General Nebojša Pavković predao se sudu u Hagu 2005. godine.
       Do presude, donete posle devet godina, po kojoj je osuđen po svih pet tačaka optužnice za navodno prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa KiM u prvoj polovini 1999. godine, boravio je u pritvoru u Sheveningenu.
       Trenutno je na odsluženju kazne od 22 godine u zatvoru u Finskoj...
       Istina, za nekoliko meseci stiče pravo i mogućnost da zatraži prevremeni otpust na slobodu posle dve trećine odslužene kazne, a Odluku o izlasku srpskog generala doneće Mehanizam. (Sad se to tako zove?!, primedba V.D.)
       Da stvar buide još čudnija i besmislenija, predstavnici “pravosuđa tzv. Kosova, tužilaštva i suda u Prištini onomad su se vratili iz Finske?!
       Neobavljenog posla pošto je general Nebojša Pavković, u doba rata na KiM komandant slavne Treće armije, koji služi hašku kaznu od 22 godine u toj državi, odbio da ih primi, i razgovara sa delegacijom iz Prištine!
       - Nisam hteo da ih primim, ali više od toga što su došli u Finsku, iznenadilo me je to – kako im je i ko omogućio da dođu do zatvora u kojem odslužujem kaznu, rekao mi je u telefonskom razgovoru, general Pavković.
       Prethodno, pre nego što se delegacija iz Prištine pojavila u zatvoru, stigla je vest, plasirana iz prištinskih izvora, da: pravosuđe Kosova želi da sprovede postupak protiv generala Nebojše Pavkovića kada on odsluži hašku kaznu i da mu sudi za ratne zločine?!
       Usput, prištinski mediji najavilu su i zahtev kojim se od Finske, navodno traži da Pavkovića uhapsi čim se nađe na prevremenoj slobodi, što bi trebalo, ili moglo da se dogodi već do kraja ove godine.
      
       Advokati: Pravne besmislice
      
       Poznati beogradski advokati, koji imaju iskustva sa suđenjima u Hagu, (neki su branili Nebojšu Pavkovića) Stevan Protić, Momčilo Bulatović i Toma Fila uglas kažu – da generala Pavkovića niko nije mogao da prisili da razgovara s nenajavljenim posetiocima iz Prištine (zbog čega je Pavković i odbio da ih primi), ali je i za njih iznenađenje i drugo, mnogo suštinskije pitanje - ko je prištinskim tužiocima uopšte dao mogućnost i dozvolu da ga posete u zatvoru?!
       - Moguće je, ne isključujemo mogućnost, da je tzv. sudski mehanizam, naslednik Tribunala, dozvolio takvu posetu?!
       - Ipak, naš stav je da bi država Srbija trebalo žestoko da protestuje, i reaguje i da pita: zašto su prištinskim tužiocima dozvolili dolazak u zatvor“, smatraju sagovornici Svedok, advokati s dugogodišnjim iskustvom u Tribunalu, Stevan Protić, Toma Fila, Momčilo Bulatović.
      
       Oni takođe podsećaju da je srpski državljanin i general Nebojša Pavković u Finskoj samo na odsluženju kazne, odlukom sudskog veća Tribunala, jer zatvor u Hagu nije predviđen za odsluživanje kazne, već se osuđenici upućuju u druge države.
      
       - Finska, ističe advokat Stevan Protić, iako je priznala Kosovo, nema nikakve pravne ingerencije prema Nebojši Pavkoviću, kao ni bilo koja druga država u kojoj haški osuđenici provode svoje zatvorske dane...
       - Finska ne može Nebojši Pavkoviću da odobri pomilovanje, niti da mu da uslovni otpust, ali ne može ni da ga hapsi! Za haške osuđenike nadležan je samo sudski mehanizam, kaže advokat Momčilo Bulatović.
       - Ni Tribunal, ni Finska ne mogu da hapse Pavkovića. Kada odsluži kaznu, Tribunal mora da ga vrati u Srbiju, a kosovska poternica ne vredi ništa jer nisu u Interpolu“, navodi Fila.
       Fila podseća da je iz SAD bilo zahteva da se uslovni otpust po isteku dve trećine kazne ne dozvoli ni policijskim generalima Sretenu Lukiću ni Vlastimiru Đorđeviću, koji takođe služe haške kazne, dok ne odaju ubice braće Bitići, što je takođe zahtev bez pravnog osnova!
      
       HAG: Nema novog suđenja Pavkoviću
      
       List “Politika” je naravno, pisala o ovoj temi, ali prema pisanju tog lista “Iz sudskog mehanizma u Hagu juče (petak) do zaključenja izdanja nije stigao odgovor na pitanja u vezi sa okolnostima dobijanja dozvole i odlaska predstavnika kosovskog pravosuđa u zatvor u Finskoj, niti o proceduri koja će biti primenjena kada se Nebojša Pavković nađe na slobodi.
       Više sreće imale su Večernje novosti:
       “Nijednom osuđeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu, za ista dela ne može suditi nijedan nacionalni sud! .
       Ovo je odgovor koji su iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove „Novosti“ dobile na pitanje „da li neki drugi, domaći ili međunarodni sud ima pravo da ponovo pokrene proces protiv generala Nebojše Pavkovića, koji već izdržava kaznu od 22 godine zatvora“.
      
       * * * * *
      
       U skladu sa članom sedam Statuta Mehanizma, nijednoj osobi se ne može suditi pred nacionalnim sudom za dela koja prema ovom Statutu predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i za koje joj je već suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kažu u Hagu.
       U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično delo za koje joj je već suđeno pred MKSJ, pretresno veće koje je odredio predsednik izdaje nalog sa obrazloženjem kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak.
       * Iz Prištine više puta su poručivali da će pokrenuti postupak za ratne zločine protiv srpskih generala koji su 1999. godine branili zemlju na KiM.
       Advokati, Momčilo Bulatović, Stevan Protić, Toma Fila.., i stručna javnost, međutim, odmah su objasnili da je ponovno pokretanje procesa potpuno neutemeljena priča koja nema nikakvo utemeljenje u međunarodnoj teoriji niti praksi.

Tek je sad nekim dušebrižnicima svanulo – zašto je bilo važno da Kosovo ne uđe u Interpol
Albanski “ćorak marketing”
       Raspisana “međunarodna” kosovska poternica za generalom Pavkovićem - pravno ne znači apsolutno baš ništa, jer da podsetimo, tzv. Kosovo nije član Interpola, a i Tribunal je Pavkoviću za istu stvar već presudio!
       Tako se tek sad vidi otkud i zašto je bio veliki pritisak dela mešunarodne zajednice na Srbiju – da se Kosovu da zeleno svetlo za ulazak u Interpol!
       Istina, vođe tzv države Kosovo takmiče se u marketinškim budalaštima ne bi li na budućim izborima dobili ovakvom retorikom i izmišljotinama -glasove na antisrpskoj politici...
       - Dakle, jasno je svima da su ovo samo marketinški manevri u sklopu predizborne kampanje i nemaju nikakvo pravno dejstvo, niti na osnovu njihovih “poternica” neko može da bude uhapšen.
       - Istina, prištinske poternice mogu da važe samo na teritoriji Kosova i Metohije. Ali, prevedeno, to bi značilo da se general Pavković, kad se vrati, morao da se nađe na teritoriji tzv. Kosova.
       - Kosovske “međunarodne poternice” i zahtev za hapšenje Nebojše Pavkovića na Kosovu može da raspiše samo Unmik, ali oni znaju da nemaju nikakav pravni osnov za to, dodaje advokat Momčilo Bulatović.
Prof. dr Vojislav Šešelj:
Ne može se DVAPUT suditi za istu stvar!
       O inicijativi tzv. Kosova i njihovih pravosudnih organa i njihovoj marketinško-sudskoj medijskoj kampanja - da su raspisali “međunarodnu poternicu” i da “jedva čekaju” da komandant Treće armija, u doba NATO agresije na Jugoslaviju, generaral Nebojša Pavković, kasnije načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, izađe iz zatvora u Finskoj, pa da ga oni uhapse i da mu sude, podigla je srpsku javnost na noge ali, zasad, bez zvanične reakcije srpske države?!
       Razgovarao sam sa liderom srpskih radikala, prof. dr Vojislavom Šešeljem, verovatno, silom prilika, jedan od najpoznatijih poznavalaca svih zavrzlama haškog suda, čovekom koji je posle višegodišnjeg suđenja pobedio Tribunal!
       Prvo je bio prvo oslobođen, po svim tačkama optužnice, a u žalbenom postupku tužilaštva, uz ogromnan pritisak dela zapadnih zemalja, albanskih lobista, oslobađajuća presuda mu je preinačena u kaznu i presudu – koja u dan pokriva njegov višegodišnji boravak u Hagu?!
       Svedok: Šta hoće Priština od Pavkovića?
       Vojislav Šešelj: - Ne može više i nikad Nebojši Pavkoviću da se sudi! Pogotovo za ono što je Hag već presudio...Jer je Tribunal, u jednoj od knjiga, a Nebojšina, Šajnovićeva, Lazarevićeva, Sretena Lukića...prvotepena presuda je u pet knjiga, presudio im je za sve: pojedinačni, stvarni, pretpostavljeni i izmišljeni zločini...
       S: Šta to prevedeno znači?
       V.Š: To znači da su ovi Srbi već osuđeni za sve to. Ne mogu sad Albanci ni za šta da im ponovo sude, čak i kad bi imali regularne sudove, koje nemaju, čak i kad bi imali nadležnost nad njima (koju nemaju)...
       S: Haški sud je iznad svih lokalnih sudova?!
       V.Š: Ne može se DVAPUT suditi za istu stvar! To je jedno od najstarijih kanona krivičnog prava. Uzgred, general Pavković nije imao veze s tim. On je bio komandant Treće armije sa sedištem u Nišu! Jeste dolazio na KiM da obiđe položaje...
       S: Pominjali ste generala Vladimira Lazarevića?
       V.Š: General Lazarević, koji je bio komandant Prištinskog korpusa, eto njemu Hag PRIZNAJE U PRESUDI da je SVAKI PUT obaveštavao vojne pravosudne organe i tražio da intervenišu kad god bi se nešto kriminalno dogodilo. Tribunal mu to, dakle, priznaje kao činjenicu, ali onda kaže: “Zašto nisi zaustavio borbena dejastva, dok to nije ispitano?! Koja je to vojska u svetu zaustavljala borbena dejstva – dok se ne ispita neki zločin, pljačka, krađa, ubisto, kriminal?!
       S: I šta sad?
       V.Š: Dakle, najprostije, ne postoji ni promil šanse da prištinsko pravosuđe sudi nekom srpskom generalu...Ej, kad se čuješ s Nebojšom, pozdravi ga puno.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX