SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5875259

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Objavljivanja depeša britanskog ambasadora u Vašingtonu oko Trampa prete da ugroze odnose ne samo između Britanije i SAD već i između Amerike i Evrope
Ser Kim Derok uzburkao Atlantik
Piše: Milan Dinić - London

       Kada je londonski „Mail on Sunday“ objavio prvi tekst koji je sadržao detalje iz depeša koje je britanski ambasador u Vašingtonu poslao Forin ofisu, u diplomatskim i političkim krugovima Zapada zavladala je jeza. Pojavio se strah da je ovo repriza diplomatskog skandala od pre nekoliko godina kada je Vikiliks objavio depeše američkih ambasada iz celog sveta. Ovaj događaj ne samo da predstavlja diplomatski skandal već je direktno oslabio takozvani „specijalni odnos“ Britanije i SAD, a preti i da ugrozi i onako nategnute odnose između Amerike, Britanije i evropskih zemalja Zapada.
       „Mail on Sunday“ je deo britanske izdavačke grupe „Daily Mail“ koja po političkim stavovima spada u desne, trenutno vladajućim Konzervativcima bliske medije. Međutim, u jeku neizvesnosti u vezi sa Bregzitom, kao i usred političkog rata unutar vladajuće stranke koja će uskoro dobiti novog lidera koji će ujedno preuzeti i funkciju premijera Britanije, objavljivanje diplomatskih depeša iz Vašingtona svakako nije pomoglo vladajućoj stranci.
       Depeše, koje datiraju od 2017. pa sve do prošlog meseca, otkrivaju osetljive podatke o odnosima Britanije i SAD i, konkretno, pokazuju kakav stav Britanci imaju prema aktuelnom američkom predsedniku Trampu.
       U depešama, koje je poslao (sada već bivši) ambasador Ser Kim Derok, za administraciju Donalda Trampa je naveo da je „disfunkcionalna“ i izražava nevericu da će se stvari poboljšati. Posebno je apostrofirana politika Trampa prema Iranu – jedno od trenutno gorućih globalnih pitanja – za koju se kaže da je „nekorektna“ i „haotična“. Ambasador je takođe napisao da ne veruje Trampovom javnom objašnjenju da je prošlog meseca otkazao planirani vojni napad na Iran, dodavši da je jedini način da se komunicira s Trampom „jednostavnost i bukvalnost“.
       U depešama se navodi da iako je Tramp bio „zaslepljen“ počastima koje su mu priređene pri nedavnoj državnoj poseti Britaniji, to neće dovesti do suštinske promene u Trampovoj policiti:
       „Ovo je još zemlja ‚Prvo Amerika‘“, napisao je ambasador u depešama koje je poslao u London.
       Iako je policija upozorila medije da bi dalje objavljivanje depeša moglo da bude tumačeno kao ugrožavanje nacionalne bezbednosti, „Mail on Sunday“ je 14. jula ponovo izneo nove detalje u kojima se citira tvrdnja ambasadora Deroka da je Donald Tramp namerno uništio američki sporazum sa Iranom u vezi nuklearnog oružja i to „čisto u inat Obami“.
       Kako su objavili britanski mediji, čim se doznalo da „Mail on Sunday“ planira da objavi ove podatke, britanska diplomatska služba je preventivno reagovala i obavestila Belu kuću i Stejt Department. Dogovoreno je da obe strane spuste loptu i ne pridaju previše pažnje događaju. Međutim, sve se promenilo kada je Donald Tramp na Tviteru – svom omiljenom medijumu za komunikaciju s javnošću – izvređao britanskog ambasadora, nazvao ga nesposobnim i rekao da više nije dobrodošao u vašingtonskim političkim krugovima.
       Odmah posle toga ambasador je obavešten da mu je otkazana pozivnica za večeru u Beloj kući koju je za diplomatske predstavnike priredio predsednik Tramp. Nekoliko dana kasnije u SAD je boravio britanski ministar Liam Foks koji se u Beloj kući susreo sa Ivankom Tramp ali, iako je po protokolu trebalo da bude tu, britanski ambasador nije se pojavio jer nije bilo sigurno da li bi mu obezbeđenje dozvolilo da uđe u Belu kuću.
       Međutim, čitav događaj predstavlja mnogo više od prolaznog diplomatskog skandala, i to iz, najmanje, tri krupna razloga.
       Prvo, u Britaniji je nezavisnost profesionalnih državnih činovnika viđena kao jedna od ključnih državnih i društvenih vrednosti. Princip nezavisnosti civilne službe od stranaka na vlasti uvedena je reformama 1854. godine pod palicom velikog britanskog državnika Viljema Gledstona. Državni činovnici na profesionalnim (nepolitičkim funkcijama) birani su striktno po profesionalnim kriterijumima bez ikakvog političkog mešanja. Međutim, Bregzit je to poljuljao budući da je unutar-društveni sukob u Britaniji poput verskog rata.
       Upravo je objavljivanje diplomatskih depeša – što predstavlja najoštrije kršenje zakona i pravila diplomatske službe, viđeno kao odraz opšteg političkog rata u Britaniji a čije je glavno izvorište Bregzit.
       U trenutku pisanja ovog teksta (nedelja, 14. jul) još uvek nije poznato ime osobe koja je dala podatke novinama, ali je policija saopštila da je identifikovala osumnjičenog. Ovim događajem poljuljano je poverenje u neprobojnost i pouzdanost britanske diplomatske službe. Cak je i list koji je objavio priču – „Mail on Sunday“ u komentaru naveo da ova priča otvara pitanje „o moralnosti civilne službe“, sugerišući da je izvor depeša upravo došao odatle.
       Uz to, Britanija je ovim skandalom izgubila jednog od najsposobnijih diplomata u službi. Ser Kim Deok se pridružio Forin Ofisu 1976. i službovao je po celom svetu – od Tokija do Vašingtona, a bio je i specijalni savetnik za nacionalnu bezbednost Dejvida Kamerona i sa učestvovao u razgovorima sa Barakom Obamom na izradi Iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Tramp uništio.
       Drugi ogroman problem koji je nastao objavljivanjem depeša jeste urušavanje poverenja u bezbednost informacija koje stoje Britancima na raspolaganju. Britanski mediji citirali su nekoliko diplomata iz evropskih zemalja koji su rekli da će od sada biti mnogo oprezniji šta i kako govore britanskim diplomatama jer ne bi želeli da njihove reči procure u medije.
       Treći problem je politički: iako je zvanična Britanija stala iza Kena Deroka, čak i pošto je Donald Tramp najavio njegovu izolaciju u Vašingtonu, sve se završilo ostavkom ambasadora na koju se odlučio kao lični čin. Mnogi u Britaniji su postavili pitanje: da li nam Tramp određuje ko će biti naš ambasador u SAD i šta to govori o karakteru odnosa i „specijalnoj vezi“ (termin koji je popularizovao Vinston Cerčil a koji simboliše posebnu bliskost Britanije i SAD) dve zemlje?
       Ulje na vatru dodala je činjenica da je Boris Džonson – koji je viđen kao najizvesniji naslednik Tereze Mej na mestu šefa Konzervativne stranke i mestu premijera – odbio da javno da podršku (sada bivšem) ambasadoru Deroku.
       U TV debati sa protivkandidatom za mesto šefa Konzervativne stranke, Džeremijem Hantom (koji je aktuelni ministar spoljnih poslova), Džonson (koji je pre Hanta bio ministar spoljnih poslova) odbio je da odgovori na direktna pitanja da li će podržati Deroka?
       Dan kasnije Ser Kim Derok je podneo ostavku, a izvori bliski njemu navode da se na to odlučio kada je video da ga budući premijer neće podržati. Sada se Britanci pitaju: da li će naredna osoba koju šaljemo u Vašington biti neko ko nama (Britancima) odgovara, ili, pre svega neko ko odgovara Trampu? Ovome bi trebalo dodati i informaciju da je Terezi Mej poručeno da ne koristi poslednje kako bi se umešala u izbor novog ambasadora u Vašingtonu.
       Britanska policija najavila je sprovođenje detaljne istrage i ujedno upozorila medije da bi dalje objavljivanje detalja iz depeša moglo da bude kažnjivo. Ovo je izazvalo burnu reakciju medija koji su rekli da pravo javnosti da zna važne informacije mora biti iznad bilo čega drugog.
       Šta će se dalje iz ovoga izroditi zavisi najviše od toga koliko osetljivih informacija britanski „Mail on Sunday“ ima i šta namerava da objavi. Nesumnjivo je da britanska služba vrši ogroman pritisak da se što manje objavi i da se priča što pre zataška.
       Gotovo izvestan izbor Borisa Džonsona – koga neki vide kao „evropskog Trampa“ – u narednim danima, može da stavi tačku na celu priču. Ali šteta koja je načinjena je ogromna – kako prema poverljivosti i ugledu britanske diplomatije, tako i u urušavanju međusobnog poverenja sa obe strane Atlantika.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX