SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5863333

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU: Milan Stamatović, predsednik Opštine Cajetina o ideji da Srbija Rusiji poveri Kosovo i Metohiju na “određeno vreme”
NATO lobista Nenad Canak mene optužuje za izdaju Kosova?!
Piše: Olivera Milivojčević

       Milan Stamatović, predsednik Opštine Cajetina i “Zdrave Srbije” izjavio je nedavno da Kosovo treba ustupiti Rusima na nekoliko godina kako bi se sačuvala u perespektivi celovitost Srbije.
       Milan Stamatovič: To je jedini način da Srbija sačuva teritorijalni integritet i Kosovo u trenutku kada Tirana „usvajajući novi nacrt zakona o državljanstvu kojim se omogućava da albansko državljanstvo dobije svako čiji su preci albanskog porekla, više ni ne krije da ima nameru da pripoji sebi KiM“.
       - Zbog ovih najnovijih pretnji i operacije stvaranja ‘Velike Albanije’ na teritoriji Srbije, ne sme se odbacivati nijedna opcija, pa ni ta da Rusija upravlja Kosovom i Metohijom sve dok srpska zemlja i narod ne budu bili bezbedni“, naveo je Stamatović u saopštenju za javnost.
       - Ustupanjem Kosova na taj način Rusiji, svi Srbi koji žive tamo „automatski bi postali i ruski državljani“, dodaje Stamatović.
       Na tu izjavu “šerifa sa Zlatibora”, kako ministar građevine Zorana Mihajlović reče, reagovao je niko drugi do Nenad Canak , lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, poznat kao čovek čiju političku borbu godinama karakteriše promovisanje vojvođanskog separatizma.
       Nenad Canak: - Predlog Milana Stamatovića da se Kosovo ustupi Rusiji čin veleizdaje! On je predložio da Srbija međudržavnim ugovorom ustupi Rusiji deo svoje, ustavno definisane, teritorije, autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Verovatno je Stamatoviću uzor bio međudržavni ugovor između dve države kojim je Srbija 2008. faktički poklonila Rusiji svoju Naftnu industriju“, navodi se u pisanoj izjavi Nenada Canka.
       - Podsećam Milana Stamatovića, kao i državne organe, da je ustupanje dela suverene teritorije Srbije zabranjeno Ustavom i predstavlja krivično delo i očekujem od državnog tužioca da reaguje i formira „predmet Stamatović“.
       - Uzroci kosovskih poraza Srbije se nalaze upravo u nacionalističkoj logici, mitomaniji i pričama o nebeskoj državi, dok hiljade mladih i obrazovanih ljudi napušta realnu, zemaljsku Srbiju. Zbog toga su rezultati nacionalističke i antievropske politike tragični i pogubni najviše po zemlju koja nema snage da ih pobedi i marginalizuje“, rekao je Canak.
       Nenad Canak je dakle, reagujući na Stamatovićevu izjavu, upozorio predsednika Opštine Cajetina da bi svako davanje teritorije nekoj drugoj državi značilo zapravo kršenje Ustava Srbije?!
       Zanimljivo?!
       Ustav se u Srbiji poštuje po potrebi ili kako se kome svidi...
       Suštinsko pitanje je kako se isti taj Canak , naprasni branilac Ustava Srbije od izjave Milana Stamatovića i očito, “veliki pobornik ideje da je Kosovo Srce Srbije”, nije setio za isto poštovanje Ustava kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao rešenje za razrešenje kosovskog čvora ponudio razmenu teritorije - naše za naše: vi nama sever Kosova , mi vama Bujanovac , Preševo I Medveđu?
       Na to se primedbe Canka i dela opozicije bliskog vlasti , nisu čule, bez obzira što svako poklanjanje dela teritorije Srbije jeste protivustavno...U Srbiji se stiče utisak da se prema državi odnosimo u zavisnosti od toga pod čijim su patronatom oni koji govore.
       O izjavi koju je dao da bi Kosovo trebalo na nekoliko godina ustupiti Rusiji , ali I o reakciji Canka na to što je rekao za “Svedok” govori Milan Stamatović.
       Svedok: Rekli ste da bi za Srbiju jedini način da sačuva Kosovo bio da ga Rusi privremeno stave pod svoj patronat? Kako ste to zamislili da se izvede?
       Milan Stamatović: Uveren sam da svi vide da na Kosovu i Metohiji danas ne bi bilo ni jednog Srbina da nije bilo pomoći Rusije u odbrani srpskih interesa u toj našoj južnoj pokrajini. Zbog toga mislim da bi prepuštanje Rusiji da privremeno (na određen broj godina) upravlja Kosovom i Metohijom predstavljalo realno i održivo rešenje kako za srpski i ostale nealbanske narode, tako i sa stanovišta očuvanja našeg teritorijalnog integriteta. Podsetimo se samo koliko su se predstavnici NATO snaga uplašili kada su Rusi zauzeli aerodrom u Prištini 1999. godine.
       S: Davanje dela teritorije bilo kojoj stranoj državi je kršenje Ustava. Jeste toga svesni?
       M.S: Kršenje Ustava je ono što se sada dešava na Kosovu i Metohiji. Naša država je dozvolila da strane trupe okupiraju deo naše teritorije i čak se priča da ćemo je ustupiti Albancima sa Kosova koji su je, uz pomoć NATO, silom uzeli od nas. Mislim da ustupanje Kosova i Metohije na privremeno upravljanje Rusiji ne bi bilo kršenje Ustava, ali čak iako neki smatraju tako, predlažem da se organizuje referendum na kome bi se građani Srbije izjasnili da li su za to da se u Ustavu predvidi mogućnost da Rusiji ustupimo Kosovo i Metohiju na neki ograničen period.
       S: Prvi ko Vas je napao je Nenad Canak koji Vas je optužio da time kršite Ustav i činite veleizdaju?!
       M.S: Poznato je da Nenad Canak zastupa interese svojih NATO mentora i da on svaki pokušaj da Srbija ponovo stekne suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom vidi kao čin izdaje. Rekao bih obrnuto - njegova teza da moramo prihvatiti trenutno stanje na KiM je čin veleizdaje za koji bi, da tako nešto predloži u bilo kojoj zemlji NATO bio osuđen na dugogodišnju robiju i zabranu bavljenja politikom.
       S: Zanimljivo je da je Nenad Canak odmah na Vašu izjavu reagovao , a da nikada nije rekao reč kada je Vučić hteo da menja “naše za naše”, kada se pričalo o podeli Kosova, što je takođe grubo kršenje Ustava...
       M.S: Upravo na to pokušavam i da ukažem. Canak proglašava izdajnicima sve one koji se bore za očuvanje teritorijalnog identiteta Srbije, navodeći stalno na NATO vodenicu tj. ukazujući da mu je interes zapadnih sila bitniji od interesa sopstvene države i svog naroda.
       S: Da li smatrate da ste izazvali reakcije amo zato što ste pomenuli da to budu Rusi? Da li bi po Vašem mišljenju isto reagovali da ste ponudili to isto Amerikancima?
       M.S: Verovatno ne. NATO lobisti bi oberučke prihvatili takav jedan predlog i kršenje Ustava im ne bi predstavljao problem. Trenutno se na Kosovu i Metohiji nalazi najveća americka baza u ovom delu Evrope, i to njima (Canku i ostalima) ne smeta, a smeta im kada se pomene, na primer, davanje povlašćenog statusa Rusko-srpskoj humanitarnoj misiji u Nišu.
       S: Zanimljivo je da Vas je baš Canak napao , ako se zna kakav je njegov stav po pitanju Vojvodine...?
       M.S: Očekivao sam da će me osim Canka napasti i drugi protivnici očuvanja našeg teritorijalnog integriteta na celokupnoj teritoriji Srbije, ali, možda sam predložio rešenje koje bi i nekima od njih bilo prihvatljivo. Uvek sam bio i biću za uvažavanje različitih mišljenja, ali se sa onima koji žele da otcepe makar pedalj naše Srbije nikada neću složiti.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX