SVEDOK InternetBroj 1208.

Poseta
5875245

Rajhstag u Progresu?!

Mađarizacija ili - kako su nas odnarođavali?

„Zoranin zakon“ o prevozu putnika krši osnovno ljudsko pravo na rad

Javna prozivka, tajno „muljanje“

Od Karla Marksa do kapitalizma


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Carsko venčanje u Parizu:
Venčanje Napoleona i Habsburga
Piše: Desimir Radovanov - Pariz

       U Palati invalida u centru Pariza (kompleksna građevina koji je izgrađena po nalogu Luja XIV i gde se nalazi Napoleonova grobnica) ovog vikenda naslednik Napoleona Bonaparte, princ Žan Kristof Napoleon oženio je groficu Olimpiu Arko-Zinneberg, unuku poslednjeg autrougarskog cara, pa su se tako Carska kuća Francuske i kuća Hapsburg ponovo su se ujedinile.
       Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bilo je to 1949. godine, pre tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a danas se venčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon.
       Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog naslednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda današnjeg mladoženje princa Luisa Napoleona.
       Tako je ovaj carski brak pun simbolike jer ujedinjuje naslednika Napoleona Bonapartea i potomka poslednjeg austrougarskog cara; pa brak koji podseća na Napoleona i njegovu drugu ženu, Meri-Louis od Austrije.
       Sledbenici pokreta bonapartista u Francuskoj vide mladog princa Napoleona kao svojevrsnog francuskog heroja, u vremenu kada zemlja gubi veru u moderne političare.
       Na Carskom venčanju u Parizu, i Srbija je imala svoje predstavnike: među brojnim predstavnicima evropske aristokratije i kraljevskih porodica našli su se i princ Filip i princeza Danica Karađorđević koji su bliski prijatelji sa mladencima, a Napoleonov i Karađorđev naslednik, kako saznajemo, žive i rade u neposrednoj blizini u istom delu Londona.
       Princeza Olimpia je čak i u rodbinskim odnosima sa princem Filipom preko njegove majke, princeze Marije de Glorie koja je tetka mladoj princezi Olimpii.
       U pratnji srpskog princa Filipa pored supruge Danice nalaze se i njegova majka princeza Marija de Gloria od Orleana i Breganse kao i sestre grofice Luna i Sol.
       Za izgled srpske princeze Danice na današnjem Carskom venčanju pobrinula se slavna srpska kreatorka Roksanda Ilinčić.
       -Veoma sam srećan što sam danas ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja ali zemlja impozantne istorije koja nas u mnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog sveta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i sveta uopšte“ rekao je princ Filip.
       - Citao sam kako je pre više od 200 godina Napoleon pohvalio hrabrost i vojničku sposobnost mog pretka srpskog Vožda Karađorđa koji je osnivač dinastije Karađorđevića. Kada sam to pročitao shvatio sam da Napoleon nije bio samo veliki vojskovođa, već je bio i mudar i iskren čovek“ – rekao je kroz osmeh srpski Princ.
       On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose sa mladencima i da se često viđaju u Londonu.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX